Hlavní obsah

Rodina našla u cesty ztracené štěně. Vyklubal se z něj kojotovlk

Kdo by neodolal možnosti zachránit opuštěné štěně u rušné silnice. Ne vše je ale takové, jak se na první pohled zdá. Jak se o tom přesvědčila americká rodina, která si domů místo domnělého štěněte odvezla mládě něčeho úplně jiného.

Foto: Profimedia.cz

Kojotovlk je zvíře obývající Severní Ameriku, jeho DNA je z 25 % tvořeno vlkem, ze 66 % kojotem, zbývající geny patří divokému psovi. Ilustrační foto.

Článek

Rodina z amerického Massachusetts si při projížďce na Cape Cod, mysu ležícího v nejvýchodnější části zmíněného státu, všimla u cesty malého opuštěného štěněte. Neváhali a nebohého zvířete se ujali.

Když chtěli nechat zvíře zkontrolovat u veterináře, zjistili, že se rozhodně nejedná o štěně psího druhu, ale že jde o mládě kojotovlka, šelmy, která se vyskytuje v oblasti Nové Anglie, tedy na území mezi státem New York a Kanadou.

Zvířete se ujalo Centrum pro divočinu Nové Anglie, kterému rodina zavolala ve chvíli, kdy si uvědomila, že celou akci „záchrana štěněte“ trochu popletla.

V Alabamě roste maxipes. Třináctiměsíční štěně alabaje je už teď větší než jeho páníček

Koktejl

„Zvíře naštěstí nebylo vystaveno viru vztekliny, s rodinou nestrávilo ani 24 hodin, v současné době se zotavuje a připravujeme ho na vypuštění do divočiny,“ uvedla mluvčí Centra pro divočinu Nové Anglie Nina Flaghertyová-Bellottiová.

Kojotovlci jsou na rozdíl od jiných kříženců velmi plodní

Kojotovlk vznikl křížením kojotů a vlků. První jedinec se objevil v jižním Ontariu už na začátku 20. století, když do oblasti přišli kolonisté z Evropy a začali kácet zdejší lesy. Místním šelmám, tedy kojotům a vlkům, se začaly zhoršovat životní podmínky, a tak vymíraly. I proto se začaly křížit mezi sebou. Kojotovlk byl však poprvé popsán až roku 1969, do té doby se lidé domnívali, že jde zkrátka jen o velkého kojota.

Ikona v ohrožení: V Austrálii rapidně ubývá koalů

Koktejl

Jsou větší než kojoti ale menší než vlci. Mají silnou srst, která může být světlá až tmavočerná. Jejich lebka je velká, široká a se silnými čelistmi. Stavbou je jejich tělo vlčí. Jsou to vrcholoví predátoři, na rozdíl od samotářských kojotů loví stejně jako vlci ve smečkách. Jejich vytí je kombinací vlčího a kojotího. Na rozdíl od jiných kříženců jsou kojotovlci velmi plodní. Inteligenci pak zdědili po kojotech.

Reklama

Výběr článků

Načítám