Hlavní obsah

Rodiče a děti společně vytvořili kuchyňku do školky. Kutilové na výstavišti zvládnou všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zabavit děti, a ještě je u toho něco naučit, může být někdy pořádný oříšek. Tenhle problém řešil i otec dvou dětí Jan Šimr, který proto vymyslel a otevřel multifunkční místo, dílnu, kam může kdokoliv dorazit a vyrobit si cokoliv, po čem touží. Naposledy tu společnými silami několik tatínků a jejich dětí vyrobili funkční kuchyňku do školky.

Rodiče a děti společně vytvořili kuchyňku do školky. Kutilové na Výstavišti zvládnou všechnoVideo: Novinky

 
Článek

Přetavte své nápady na dekorace či jednoduchý nábytek v reálné předměty. K dispozici budete mít například přímočarou nebo pokosovou pilu, brusky, svářečku, vrtačky, ruční nástroje. Můžete využít i 3D tiskárnu.

„Říkáme tomu Střídačka, je to multifunkční prostor zaměřený na rodiče s dětmi. V Praze totiž najdete dílny pro veřejnost, ale žádná není pro děti,“ vysvětlil Novinkám Šimr s tím, že on moc rád tvoří, a jeho děti také, takže vznik této dílny netrval dlouho.

Foto: archiv Výstaviště Praha/Střídačka v Malé sportovní hale

Společnými silami vytvořili například kuchyňku do mateřské školy.

„Vyrobili jsme toho tady už hodně. Tvoříme na 3D tiskárnách a pracuje se hodně se dřevem, recyklujeme. Nedávno se tu vyráběla kuchyňka do mateřské školy, to byl největší projekt zatím. Přijeli tatínkové s dětmi a všichni jsme ji společně vyrobili z palet. To splnilo všechno, co takhle dílna má mít,“ usmívá se Šimr.

Také nabádá všechny, aby přišli a nebáli se, že jsou nezruční. On sám prý velmi zručný je a všechny provede tím, co by chtěli vyrobit. To potvrzuje maminka tří dětí Eva.

Rodičovský příspěvek se zvýší, plánuje vláda

Domácí

„My jsme nadšení, že něco takového je, že je tu někdo, kdo nás vede, protože my sami bychom si na to třeba netroufli,“ říká nadšeně a sama přiznala, že ve čtyřiceti letech se naučila „špendlit“. Tuto sobotu se totiž šila trička.

Její téměř šestiletý syn Filip prý nevynechá jedinou sobotu, tvoří velmi rád. „Baví mě to, udělali jsme kuchyňku nebo budku, dneska jsem si ušil tričko,“ řekl nesměle budoucí prvňáček.

Foto: archiv Výstaviště Praha/Střídačka v Malé sportovní hale

Děti se svými rodiči tráví společný čas tvořením nejrůznějších výrobků.

Dvanáctiletý Adam se Novinkám pochlubil, že vyrobil naposledy svítící funkční lampu. „Baví mě to tu hodně, mělo by být více míst, kam člověk může přijít tvořit, já bych určitě zašel,“ usmíval se.

Nejstarším kutilem z dětí je čtrnáctiletý Andrej, který zrovna vyráběl na 3D tiskárně šachy. „Teď jsem moc chodit nemohl, měl jsem přijímací zkoušky, ale tohle mě baví,“ sdělil Novinkám.

Největší 3D tisková farma na světě se ukrývá v Holešovicích

Muži

Dílna funguje od února tohoto roku. Přijít může každý. Vstup je zpoplatněný. Dá se po hodinách. Čím víc hodin, tím je to výhodnější. Například hodina stojí 130 korun a 10 hodin tisíc korun. Kutilové fungují každou sobotu: 3hodinový workshop Kutilové v liché týdny se střídá s pětihodinovou dílnou Kutilové XL v týdny sudé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám