Hlavní obsah

Rodičovský příspěvek se zvýší, plánuje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) plánuje upravit pravidla rodičovské. Rodiče s nižším příjmem by mohli mít měsíční příspěvek místo nynějších nejvýš 10 000 korun až 13 000 korun. Po jednání kabinetu to oznámil ministerský předseda.

Foto: ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Shodli jsme se, že upravíme maximální výši čerpání rodičovského příspěvku o tři tisíce, tedy z deseti tisíc na třináct tisíc korun,“ oznámil šéf vlády Fiala.

Změna je součástí balíčku opatření, které mají zmírnit dopady růstu cen.

„Pomáháme těm, kteří si nemohou pomoci sami. Nenecháme nikoho padnout, není ale v možnostech státních financích, abychom dávali plošnou podporu všem,“ uvedl premiér.

Příspěvek 5000 korun na každé dítě. Vláda rozhodla o pomoci milionu rodin

Domácí

Vláda chce mimo to podpořit zkrácené úvazky a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny.

Současně rozhodla o jednorázovém příspěvku na jedno dítě ve výši 5 tisíc korun pro rodiny s příjmem do jednoho milionu korun ročně čistého.

Týkat by se to mělo dětí do 18 let, jde tedy zhruba o 1,1 milionu domácností. Technické řešení ještě vláda ladí, příspěvek by měl stát začít ideálně vyplácet podle ministerstva v srpnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám