Hlavní obsah

Robot dirigoval koncert Korejského národního orchestru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V korejském Soulu se na začátku července konal do jisté míry průlomový koncertní recitál. Národní orchestr tam totiž zahrál pět skladeb a tři z nich dirigoval robot. Podle lidí v sále však jeho výkon nebyl kdovíjak dobrý.

Foto: AFP Photo / National Theater of Korea, Profimedia.cz

Robot dirigoval koncert Korejského národního orchestru.

Článek

Robot EveR 6, jenž má do značné míry humanoidní podobu a pochází z laboratoří Korejského institutu průmyslových technologií, se k pomyslnému dirigentskému pultíku postavil v pátek 1. července. Jako správný dirigent se na začátku uklonil publiku a pak začal vést hudebníky.

„Jeho pohyby jsou velmi přesné, mnohem přesnější, než jsem čekal,“ řekl k výkonu EveR 6 Choi Soo-yeoul, jenž koncert řídil po jeho boku. Vidí však i jednu zásadní slabinu, a sice skutečnost, že robot neslyší, a tak například nedokáže na výkon hudebníků reagovat.

Pouze základní výkon

Posluchač Lee Young-ju, který studuje tradiční korejskou hudbu, nebyl z výkonu robota nijak nadšený. Pohyby jsou podle něj bezvadné a robot přesně drží rytmus, ale nemá žádný kontakt s hudebníky, což je při koncertech naprosto zásadní.

Dalšího posluchač v sále, 62letý Song In-ho pak robotovy dirigentské schopnosti označil za základní. „Ale myslím, že by mohl dirigovat sám, kdyby byl vybaven umělou inteligencí, která by dokázala hudbu vnímat a analyzovat,“ cituje Songa server CNN.

Naproti tomu spoludirigent Choi se na výkon EveR 6 dívá z té lepší perspektivy: „Tento recitál ukázal, že roboti a lidé mohou koexistovat a doplňovat se, než že by jedni nahrazovali druhé,“ nastínil po koncertě možná již vcelku blízkou budoucnost.

Vládli bychom lépe než lidé, ale nevzbouříme se, řekli roboti v debatě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám