Hlavní obsah

Řidiče v Berlíně přistihl radar a čeká ho postih. Ale ne za rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až čtyři tisíce eur (98 400 Kč) pokuty a tříměsíční vězení hrozí řidiči, kterého v Berlíně zdokumentoval radar dopravní policie. Důvodem postihu není vysoká rychlost, ale gesto, které muž za volantem ukázal směrem k objektivu kamery: zdvižený prostředníček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řidič se zřejmě divil, že jej mobilní radar zaznamenal. Jel totiž kolem auta policejní hlídky naopak záměrně velmi pomalu, na což by přístroj za normálních okolností nereagoval. „Řidič ukázal našim kolegům, co si myslí o rychlostních kontrolách,“ konstatovala policie minulý týden ve své zprávě.

Delikvent, který hlídku s radarem spatřil zřejmě s dostatečným předstihem, měl ale smůlu. Současně s ním totiž projížděl kontrolním místem na berlínské ulici Columbiadamm jiný vůz, jehož rychlost už povolený limit silně překračovala.

Radar daný moment zaznamenal, takže se na policejním snímku objevili oba hříšníci současně. Účet strážců pořádku byl nekompromisní. „Řidič auta na snímku vpravo je obviněn z přestupku, zatímco ten vlevo čelí obvinění z urážky,“ informovala dále policie na sociální síti X a připojila i snímek z radaru.

Po zveřejnění ale policisty zasypal příval kritických komentářů. Jejich autoři si v mnohých případech myslí, že policie by se měla zabývat důležitějšími tématy a neřešit bagatelní záležitosti.

Namol opilý motorkář havaroval v Brně. Hlídce ukázal prostředníček

Krimi

„Kéž byste byli stejně důslední a energičtí i v jiných případech,“ napsal jeden uživatel. Jiný si položil otázku, zda je možné urazit policejní radar. „Toto je vaše interpretace? Mohl mít na mysli spolujezdkyni nebo reagovat na nějakou zprávu v rádiu. Možná byste to měli znova prošetřit,“ vzkázala policii další uživatelka.

Pro přistiženého řidiče ale podle právníka a dopravního experta Uwe Lenharta přece jen existuje jedna dobrá zpráva. „Ničeho trestného se nedopustil, protože o urážce je možné hovořit jedině tehdy, jestliže je adresována jiné osobě,“ řekl Lenhart deníku Bild.

Vypláznutý jazyk za 150 eur

Rakouský server Heute.at na základě dřívějších verdiktů poznamenal, že v Německu jakákoli urážlivá gesta vůči policistům mohou vyjít – vedle případného trestněprávního postihu – hodně draho. Například věta „ty hnusná svině“ stojí 2500 eur (61 500 Kč), tedy o dost více než vztyčený prostředníček.

Až 1600 eur musí zaplatit řidič, který policistovi řekne, že by jej „teď nejraději nazval srá.em“. Střídavý pohyb dlaní před obličejem vpravo a vlevo na znamení, že adresát se zbláznil, vyjde na tisíc eur (24 600 Kč).

Kvůli urážce, že „ti sluníčko připálilo mozek“, může být řidič chudší o 600 eur (14 760 Kč), a vypláznutý jazyk stojí 150 eur (3690 Kč).

Vztyčený prostředník je právo dané bohem, rozhodl kanadský soud

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám