Hlavní obsah

Desítky svědků na Novém Zélandu viděly za bílého dne proletět meteor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad novozélandským hlavním městem Wellingtonem se dnes na obloze mihl hořící meteor a desítky svědků uvedly, že viděly jasné světlo a slyšely hukot, když ohnivá koule prolétla kolem. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Wellington, Nový Zéland (ilustrační foto)

Článek

Meteorologická služba MetService na Twitteru uvedla, že její radar zachytil možnou kouřovou stopu meteoru.

Geologická agentura GeoNet dodala, že její seismometr pravděpodobně zachytil jeho zvukové vlny deset minut před druhou odpoledne místního času (03:50 SELČ).

Mike Cousins pracoval z domova nedaleko Wellingtonu, když se místnost rozzářila modrooranžovým nádechem.

„Vyběhl jsem ven a uviděl jsem zářící stopu na nebi, a pak se ozvalo tiché dunění jako na začátku zemětřesení,“ řekl Cousins agentuře Reuters.

Alan Gilmore, astronom z observatoře Mount John na Canterburské univerzitě, agentuře Reuters řekl, že jasný meteor, který velmi rychle klesá atmosférou, je nad městskou oblastí vzácným jevem.

Nad Českem zazářil bolid, v Rakousku „pršely“ meteority

Věda a školy

„Tento objekt zářil velmi jasně, takže musel být docela velký,“ řekl Gilmore.

Hukot, který lidé slyšeli, naznačoval, že meteor se přiblížil na vzdálenost 60 km od Země, dodal. Zatím se neobjevily žádné zprávy o dopadu meteoru na zem nebo do oceánu a nenašly se žádné jeho části.

Reklama

Výběr článků

Načítám