Hlavní obsah

Rakouský ministr financí přišel na měsíc o řidičák. Překročil rychlost o více než 50 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský ministr financí Magnus Brunner bude muset vylepšit stav státní pokladny z vlastní kapsy. O kolik eur přesně, není zatím jasné. Jisté ale je, že přišel kvůli příliš rychlé jízdě na měsíc o řidičský průkaz.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský ministr financí Magnus Brunner

Článek

Brunnera, člena lidové strany (ÖVP) kancléře Karla Nehammera, přistihla policejní hlídka o uplynulém víkendu na silnici mimo obec v jeho domovském Vorarlbersku v nejzápadnějším cípu Rakouska.

Podle deníku Kurier cestoval ministr soukromě služebním vozem BMW 7, na což má jako člen vlády nárok. Šlápl ale na plyn tak silně, že na kontrolovaném místě silně přesáhl povolený rychlostní limit 80 kilometrů za hodinu.

O kolik to bylo, ministerstvo financí neupřesnilo. Úřad ale potvrdil, že šéf resortu bude měsíc bez řidičáku.

To podle rakouských předpisů znamená, že Brunner jel nejméně 130 km/h, protože oprávnění k řízení vozidla odebírají úřady automaticky v případech, kdy řidič mimo obec překročí povolený limit o 50 km/h a více. V obci ke stejnému postihu stačí překročení o 40 km/h.

Ministr se za své počínání omluvil s tím, že přehlédl značku, která rychlostní limit v daném úseku omezovala.

Loni se vyboural na skútru

Zkoušku na alkohol policisté u přistiženého neprováděli. Mluvčí ministerstva to odůvodnil slovy, že k tomu vzhledem k denní době - devět hodin dopoledne - nebyl důvod. Kromě toho řidič nebudil žádné podezření, že by byl opilý. V Rakousku je povolená hranice 0,5 promile alkoholu v krvi.

Dopravní delikt Brunnera ale bude mít ještě finanční dohru. Rakouský katalog pokut stanoví, že při překročení povolené rychlosti o více než 50 km/h musí řidič zaplatit až 2180 eur (53 410 Kč).

Kurier k přestupku poznamenal, že leden zřejmě nebude pro 51letého Brunnera šťastný měsíc. V prvních týdnech loňského roku se totiž vyboural ve Vídni na skútru a přivodil si traumatické poranění mozku, které jej na několik týdnů vyřadilo z pracovního procesu.

Řidič na Floridě sešlápl plyn, najel do policistů a přimáčkl je k autu, natočily to kamery

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám