Hlavní obsah

Rakouská žákyně propadla z matematiky. Školu zažalovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádnou dávku sebevědomí hraničící s drzostí prokázala žákyně osmé třídy základní školy v Salcburku. Nelíbilo se jí, že na vysvědčení dostala za minulý školní rok pětku z matematiky, a tak prostřednictvím právníka školu zažalovala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tento měsíc se kauzou podle serveru Heute.at zabýval rakouský Spolkový správní soud. Školačka mimo jiné argumentovala, že známka neodpovídá jejím skutečným znalostem a že ani opravná zkouška nebyla korektní.

Vedení školy jí pak dalo ještě dodatečnou možnost ve formě přezkoušení před komisí. Písemná část dopadla na čtyřku, ale ústní znova na pětku, takže ve výsledku dívka opět neuspěla.

Bránila se ale slovy, že látka, z níž byla přezkušována, nebyla předmětem vyučování. Zkoušky prý navíc probíhaly „pod silným časovým tlakem“.

Šlo přitom o školní rok 2022/2023, kdy dívka osmou třídu opakovala. To proto, že předchozí ročník také dostala z jednoho předmětu nedostatečnou, a tedy propadla.

Správní soud argumentaci dívky, resp. jejího advokáta snadno vyvrátil. Vyšlo navíc najevo, že školačka má nejen nedostatečné znalosti, ale i skutečnost, že se na poslední přezkoušení dostavila s 27minutovým zpožděním. „Shrnuto podtrženo, hodnocení (znalostí školačky) bylo správné,“ rozhodli soudci.

V Polsku zakážou na základních školách domácí úkoly

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám