Hlavní obsah

Rakouská televize v kulinářské show odvysílala smažení přísně chráněné ryby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezprecedentního přehmatu se dopustila rakouská veřejnoprávní televize ORF při vysílání svého pořadu pro milovníky vaření. Nabídla divákům specialitu, při jejíž přípravě se na pánvi ocitla přísně chráněná ryba.

Foto: Profimedia.cz

Plotici lesklé hrozí vyhynutí

Článek

Šlo o plotici lesklou (Rutilus pigus), nedravou sladkovodní rybu z čeledi kaprovitých, která se kvůli znečištění vod a vodním stavbám už jen vzácně vyskytuje na horním a středním toku Dunaje nebo v jezerech na severu Itálie.

V pořadu odvysílaném koncem února představil kuchař Roland Lukesch z dolnorakouské obce Haslau an der Donau přípravu kuliček z mletého rybího masa, k nimž použil zmíněnou plotici.

„Lahodné, kulinářské,“ poznamenala ORF v doprovodném komentáři s tím, že jde o jídlo vhodné pro postní období.

Odborníci ale živočicha na obrazovce okamžitě poznali a zaplavili ORF nemilosrdnou kritikou. Ta byla natolik hlasitá, že televize podle listu Kronen Zeitung po týdnu musela přešlap „žehlit“.

„Plotice lesklá je celoročně chráněná, omlouváme se. Měli jsme v této souvislosti jiné informace,“ uvedla moderátorka ORF Claudia Schubertová.

To ale podle citovaného deníku nebylo jedinou absurditou pořadu. Plotice totiž podle expertů není rybou vhodnou pro přípravu pokrmů.

„Proč ten ubohý živočich musel skončit na talíři, je do značné míry nejasné, a podle očekávání to vzbudilo mezi diváky rozruch,“ poznamenal list.

ORF kontroverzní videozáznam ze svých internetových stránek stáhla, zatímco návod k přípravě rybích kuliček, zvaných ve vídeňské němčině „faschierte Laberln“, i s fotografií ponechala.

receptu se ale nehovoří o plotici, nýbrž o „filé koupeném od rybáře, kterému důvěřujete“.

Agresivní ryby terorizují turisty na Mallorce

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám