Hlavní obsah

Agresivní ryby terorizují turisty na Mallorce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na španělském turistickém ostrově Mallorca se množí případy, kdy na lidi ve vodě útočí malé ryby a způsobují jim bolestivé, někdy i krvácející rány. Agresivní mořští živočichové jsou prý nejaktivnější na jižním pobřeží u obcí Sa Ràpita, S'Estanyol a Cala Pi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Někdy je to jen malá ranka jako po slabém zásahu elektrickým proudem, jindy to opravdu bolí a krvácí, hlavně na chodidlech a nohou. Plavčíci, kteří postiženým poskytují první pomoc, potvrzují, že počet případů každé léto roste.

„Všimli jsme si, jak se na nás jakoby pase ryba. A pak mne najednou kousla,“ řekla listu Ultima Hora Montse Terradasová s tím, že se jí to nestalo poprvé.

„Byly to krvácející rány. A stejně dopadla moje sestra, obě nás musel ošetřit plavčík,“ dodala. Plavčík jim prý řekl, že ten samý den měl už 14 jiných případů.

Podle deníku není úplně jasné, o jaké ryby jde a odkud přicházejí. Na první pohled působí neškodně, jsou asi 30 centimetrů dlouhé a pravděpodobně „hájí své teritorium“. Nejvíce je přitahuje zrohovatělá kůže na chodidlech nebo zaschlé kožní oděrky.

Podle mořské bioložky Silvie Garcíové z mezinárodní ekologické organizace Ozeana tyto ryby útočí nejvíce uprostřed léta, kdy vzhledem k vysokým teplotám nenacházejí dostatek potravy v moři a pak okusují všechno, co třeba jen napůl vypadá jako poživatelné.

Garcíová podle serveru Malorcamagazin.com uvedla, že zatím nebyla vypracována žádná studie, která by takové chování ryb spolehlivě vysvětlovala. Potvrdila nicméně, že počet případů roste a s nimi i intenzita kousnutí.

„Domníváme se, že to způsobují vyšší teploty vody s tím, jak nastávají klimatické změny. Tuto teorii ale musí potvrdit výzkum,“ dodala.

Obyvatele Mallorky vyděsil u pláže dvoumetrový žralok

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám