Hlavní obsah

Raketa s novou posádkou pro ISS je ve vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská raketa Sojuz TMA-5 s novou tříčlennou posádkou pro Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) ve čtvrtek ráno úspěšně odstartovala z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a krátce poté dospěla na oběžnou dráhu. Oznámily to světové agentury s odvoláním na představitele kosmodromu.

Foto: Jan Pařík

Dorostenci Šenova

Článek

"Raketa odstartovala podle plánu ve 03:06 SELČ a úspěšně dosáhla oběžné dráhy ve 03:16 SELČ," upřesnil agentuře AFP mluvčí Ruské kosmické agentury Vjačeslav Daviděnko.

Raketa, jejíž dva předcházející starty byly odloženy z technických důvodů, dopraví do kosmu dva nové stálé členy posádky ISS, ruského kosmonauta Salidžana Šaripova a Američana Leroye Chiaa. Dvojici doprovází ruský kosmonaut Jurij Šargin, který ale na ISS stráví pouze deset dnů prováděním vědeckých experimentů a poté se vrátí zpátky s původní posádkou orbitálního komplexu.

Tu tvoří Rus Gennadij Padalka a Američan Michael Fincke, kteří pobyli v kosmu půl roku. Šest měsíců stráví na stanici i Šaripov a Chiao, jejichž úkolem bude provádět četné biomedicínské experimenty a shromažďovat data o změnách na povrchu Země. Na programu mají plánovány i dva výstupy do volného prostranství.

Nedostatek zkušeností

Dnešní let rakety k ISS je v jednom ohledu výjimečný, připomínají agentury. Poprvé po téměř 30 letech totiž porušuje tradici, že na palubě musí být alespoň jeden člen posádky s předcházejícími zkušenostmi z pilotování vesmírné lodi. Toto pravidlo bývalý Sovětský svaz i nástupnické Rusko dodržovaly od poloviny 70. let, nyní to už ale není možné.

Řada kosmonautů-veteránů totiž v minulých letech zanechala své činnosti a ruská vesmírná agentura neměla při posledních misích Sojuzu dostatek místa pro výcvik náhradníků, vysvětlil mluvčí ruského výcvikového střediska pro kosmonauty Jurij Grigorjev. "Není to ale problém. Prostě se jen musíme adaptovat na nové podmínky," dodal.

Nedostatek zkušeností podle něj vyváží mimořádně intenzivní trénink kosmonautů. "Strávili jsme mnoho hodin v simulátoru a jsme připraveni na všechny obvyklé situace i nouzové režimy," potvrdil v této souvislosti Šaripov.

Ruské rakety jsou nyní jediným prostředkem spojení s orbitálním komplexem, neboť Spojené státy dočasně zastavily vesmírné lety po katastrofě raketoplánu Columbia. Ten po návratu do atmosféry v únoru 2003 explodoval a celá jeho posádka zahynula.

Výběr článků

Načítám