Hlavní obsah

Putin trénoval s reprezentanty judo, trenérovi dal ruský pas

Soči

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek v jihoruském letovisku Soči cvičně zápasil s ruskými reprezentanty v judu. Vzápětí jejich trenérovi, italskému rodákovi, udělil ruské občanství a dal mu ruský pas. „Po tréninku s Putinem se Ezio Gamba stal Rusem,” napsal server Newsru.com. Příslušný výnos ještě dříve zveřejnil Kreml.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Putin se představil jako judista

Článek

„Přivezl jsem sebou pas občana Ruské federace. Aby opravdu platil, musíte jej podepsat," řekl po tréninku Putin a podal trenérovi doklad a propisku. Gamba se podepsal za potlesku celého týmu.

Gamba trénuje ruské judisty od listopadu 2008, odkdy se také učí rusky. Pod jeho vedením ruská reprezentace na olympiádě v Londýně v roce 2012 poprvé v dějinách vybojovala zlaté medaile - a to hned tři nejcennější kovy, jakož i jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. Trenér dostal v roce 2013 ruský řád, loni titul zasloužilého trenéra.

Putin poznamenal, že trenéra spojuje s Ruskem více než judo a že lidé jako Gamba pomáhají sbližovat národy, lidi, země a kultury více, než všelijací političtí demagogové. A italskému premiérovi, s nímž si tyká, vzkázal, že Gamba získáním ruského občanství nepřestane být Italem a že díky němu budou mít Rusové Itálii ještě raději.

Pas dostali i Američané

Není to poprvé, co Putin udělil ruské občanství slavnému cizinci. Loni dostal ruský pas americký mistr ve smíšených bojových uměních Jeff Monson či americký boxer Roy Jones; zatímco první musel na vyřízení žádosti dlouho čekat, druhý pas dostal za necelý měsíc. Ruský pas z Putinových rukou dostal před třemi lety i francouzský herec Gérard Depardieu, který se ale při vší lásce k Rusku nakonec usadil v Belgii.

Putin rád předvádí své sportovní schopnosti. Judo je jeho oblíbený sport ještě z dob, kdy býval důstojníkem sovětské tajné služby KGB. V mnohem pokročilejším věku se naučil bruslit a hrát hokej, a tak v přátelských zápasech plných sportovních i politických hvězd střílí spousty gólů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám