Hlavní obsah

Puma celebrita musela do útulku. V parku zakousla čivavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke známým obyvatelům metropolitní oblasti Los Angeles patří roky i samec pumy americké, který žil v přírodě poblíž Hollywoodu. Tedy lépe řečeno, patřil. V pondělí jej museli odchytit, protože se jeho chování změnilo a začal být nebezpečný.

Článek

Zvíře, které bylo známé pod označením P-22 (P jako puma, 22 je pořadí mezi sledovanými kusy), se dá označit za další z celebrit, které v okolí Los Angeles žily. Občas ho zachytila bezpečnostní kamera a lidé také hlásili, že jej zahlédli naživo.

V posledních týdnech se však šelma začala chovat poněkud podrážděně. Pouštěla se dále od svého obvyklého areálu v Griffithově parku, do okolních obydlených oblastí. Mimo jiné byl nahlášen případ, kdy napadla většího psa, a později zakousla čivavu.

Ochránci přírody tak po P-22 začali pátrat a v neděli v noci dostali oznámení, že se nachází v rezidenční oblasti Los Feliz. Tam šelmu v pondělí ráno na dvorku jednoho z domů pomocí uspávací šipky odchytili a převezli do specializovaného zařízení pro péči o divoká zvířata.

„Že puma tak dlouho žila v příměstském prostředí, je zcela unikátní situace,“ napsaly úřady v tiskové zprávě s tím, že jak zvíře stárlo, byl pro něj život v takové izolaci mimo skutečnou divokou přírodu a bez dalších pum čím dál těžší. Podle odborníků se tak chování „hodně starého kocoura“ dalo očekávat.

Ztichlá chilská metropole přilákala už druhou pumu

Koktejl

A P-22 podle všeho opravdu není žádný mladík. Podle odborných odhadů se narodil již v roce 2010 na západní straně hor u města Santa Monica. Cestou na své současné stanoviště tedy musel přejít přes dvě velké a rušné dálnice.

Velký kocour si záhy získal celonárodní pozornost, když jej například deník The Guardian označil jako Brada Pitta mezi pumami. Magazín National Geographic zase přinesl jeho fotografii u známého nápisu Hollywood.

Další osud zatím není jasný

A mají ho samozřejmě rádi i místní. Sarah Picchiová, na jejímž dvorku P-22 našli, médiím sdělila, že odchyt sledovalo skoro celé okolí. „Každý o něj měl starost a všichni s ním soucítíme,“ řekla a dodala, že byl nedílnou součástí Los Angeles. Lidé mají velké obavy o jeho další osud.

Ten je zatím nejasný. Ochranáři ho převezli do speciálního útulku pro divoká zvířata, kde jej veterináři prohlédli a konstatovali, že jeho stav byl po převozu stabilní a bezproblémový. Tým veterinářů a biologů tak nyní hledá „nejhumánnější možnost“, jak s P-22 naložit dál.

Beth Prattová z National Wildlife Federation upřesnila, že najít další postup není jednoduché. Po tolika letech solitérního života totiž pro tuto šelmu může být značně problematický i přesun do přírodní rezervace. „Ale teď jsem ráda, že je v bezpečí a pod dohledem. Dostává se mu dobré péče a určitě vymyslíme, jak postupovat dál,“ nevzdává se Prattová.

Zahradní houpačka udělala z pumy americké hravé koťátko

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám