Hlavní obsah

První českou restaurací s hvězdičkou Michelin je Allegro

Právo, Novinky, Karolína Kudynová, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons získala jako první v Česku jednu hvězdu mezinárodního gastronomického průvodce Michelin. Allegro dostalo toto prestižní ocenění jako první restaurace v postkomunistických zemích. Jedna udělená hvězda podle klasifikačního systému Michelin znamená, že je to velice dobrá restaurace, která trvale nabízí kvalitní pokrmy připravené podle vysokých standardů.

Foto: archív, Právo

Restaurace Allegro

Článek

Za stálou úroveň jídla ručí hvězdičkami. Šéfkuchař italské restaurace Allegro Andrea Accordi ocenění okomentoval: „Jsme velice potěšeni, že kulinářská scéna v Praze je stále více oceňována pro svou kvalitu. Je skvělé získat Michelin hvězdu jako první v regionu.“

Do Prahy přijel Accordi loni v září, kdy vystřídal tehdejšího šéfkuchaře restaurace Allegro Vita Mollicu. Současný šéf zdejší kuchyně už získal jednu hvězdičku Michelinu před čtyřmi lety za svoje působení v pětihvězdičkovém hotelu ve Florencii. Kuchyně Andrey Accordiho, kde pracuje třicet kuchařů, je tvůrčí a přitom tradiční.

Restaurace Allegro. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Využívá nejlepších výrobků a sezónních surovin dostupných na trhu. Jeho kreativní schopnosti se projevují v dovedném používání chutí a stylů a výběru exotického koření, jako jsou badyán, fagara, kardamom, citronela, lékořice, zázvor, galgán a citrónová tráva. I když on sám zdůrazňuje, že koření se má používat pouze k navození určité atmosféry a nesmí narušovat chuť jídla.

Šéfkuchař italské restaurace Allegro Andrea Accordi. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Generální ředitel hotelu Four Seasons René Beauchamp vnímá zisk tohoto prestižního ocenění jako potvrzení skvělé práce, kterou tým hotelu a restaurace dlouhodobě odvádí. Hotel Four Seasons je známý i tím, že tam bývají ubytovány významné zahraniční celebrity při návštěvě Prahy, v minulosti například britský herec sir Sean Connery nebo americká zpěvačka Madonna.

Co se také jí v Allegru
předkrm: Salát z čerstvé a sušené jarní zeleniny s carpacciem z bretaňského humra s bazalkovou majonézou a dresinkem z citrónu a sečuanského pepře
hlavní jídlo: české mléčné selátko s křenovou bramborovou kaší se sladkokyselým paprikovo-šalotkovým kompotem, pancettou, teplou tlačenkou a agretti s křupavou zeleninou
dezert: teplý „Noto“ mandlový koláč se studeným rumovým sabayonem s malinami a rebarborovým kompotem s levandulovo- medovou zmrzlinou.
a kolik to stojí
Ceny za předkrm s pohybují od 560 do 780 korunhlavní jídla přijdou na 760 až 1400 korunHlavní chod pro dvě osoby stojí 1940 Kč, za sklenku bílého vína host zaplatí 220, za celou láhev 950 korun.

Michelinův průvodce

Michelinův průvodce je sepsán v angličtině a letošní novinkou jsou tři nová města (Krakov, Stuttgart a Kolín), která doplní stávajících 38.

Průvodce obsahuje mnoho užitečných informací, společně s mapami měst ukazujících dané zařízení. To vše je doplněno poznámkami o místech, která stojí za to navštívit. Edice Michelinu – Hlavní města Evropy 2008 v sobě obsahuje výběr 3006 zařízení, z nichž je 1544 hotelů a 1462 restaurací a to všech cenových a kvalitativních kategorií.

Mezi restauracemi je i první dvouhvězdičková restaurace v Aténách (Spondi) a také první restaurace oceněná hvězdičkou v postkomunistické zemi (Allegro, Praha). Celkově 12 restaurací v sedmi městech získalo svou první hvězdu (Praha, Kodaň, Helsinki, Atény, Oslo, Gothenburg a Stockholm).

Tři české restaurace získaly menší ocenění

Nové vydání průvodce zahrnuje 292 restaurací oceněných hvězdičkou (12 z nich mají 3 hvězdy, 49 vlastní 2 hvězdy a 231 získala ocenění jednou hvězdou). Zároveň se 157 restaurací může pyšnit titulem Bib Gourmand (je určen restauracím, které nabízí tříchodové menu představující velmi dobrou kvalitu za rozumné peníze - v ČR oceněny podniky Le Terroir, Aromi a Brasserie M).

"Obecně mohu říci, že nemáme nic společného se zažitou představou z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, kde hrál Louis de Funés nezapomenutelného hodnotitele restaurací. Jsme zákazníci jako každý jiný. Pokud jsme v lepších restauracích, nosíme obleky a kolegyně sukně. V méně formálních restauracích se oblékáme méně formálně," řekl jeden z inspektorů Michelinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám