Hlavní obsah

Prorok konce světa se omluvil za chybné předpovědi a odešel do důchodu

– Oakland

Devadesátiletý americký kazatel Harold Camping, který opakovaně prorokoval konec světa, se svým příznivcům omluvil za chybné předpovědi a oznámil svůj odchod do důchodu. Informoval o tom v úterý internetový server The Huffington Post.

Článek

Bývalý stavební inženýr Camping, který řadu let vedl síť křesťanských stanic Family Radio, apokalypsu předpověděl již třikrát: na září 1994, letošní 21. květen a posléze 21. říjen. Poté, co se nenaplnilo ani poslední z těchto proroctví, se prý Camping cítí zklamaný. Nemůže prý také nadále vést síť svých stanic ani své příznivce.

Camping, který tvrdil, že termíny konce světa vypočetl díky tomu, že rozluštil biblický kód, své posluchače ve zprávě zveřejněné na internetu vyzval, aby nadále věřili v boha, modlili se a byli velmi trpěliví, pokud jde o konec světa.

Campingova síť Family Radio, která vysílá ve 30 jazycích a jen v USA zahrnuje kolem 150 rozhlasových stanic, letos v týdnech před 21. květnem napnula všechny síly, aby šířila apokalyptické poselství svého šéfa. Pronajala si například přes 5000 billboardů ve Spojených státech i v zahraničí a distribuovala také více než dva miliony letáků.

Kontroverzní duchovní tehdy řekl, že nedokáže odhadnout, kolik peněz rozsáhlá kampaň stála, ani jakou částkou na ní přispěli dárci. Podle agentury AP Campingova nezisková organizace obdržela jen za rok 2009 dary ve výši 18,3 milionu dolarů (319 milionů korun). Někteří z příznivců svérázného duchovního prý organizaci věnovali veškerý svůj majetek.

Reklama

Související témata:

Související články

Svět skončí v pátek večer. Znovu

Ne, zatím ještě nemusíte obvolávat příbuzenstvo a loučit se. Tato hrůzná předpověď je totiž značně odlehčená skutečností, kdo ji předpověděl. Oznámil to totiž...

Výběr článků

Načítám