Hlavní obsah

Probudila se z kómatu jako jiný člověk, tvrdí matka o své šestileté dceři

– Carlsbad
Novinky, Markéta Klánská

Šestiletá Zoe Rain Bernsteinová z kalifornského Carlsbadu byla šťastné a usměvavé dítě, dokud ji nepotkala dopravní nehoda. Utrpěla vážná poranění, kvůli kterým strávila měsíc v kómatu. Podle matky se z něj probudila jako úplně jiný člověk.

Šestileté holčičce se po úrazu hlavy změnila osobnostVideo: Novinky/carlsbad.patch.com

 
Článek

K osudové nehodě došlo v březnu letošního roku v La Costa v Kalifornii. Otec Zoe ztratil kontrolu nad řízením a naboural do lampy pouličního osvětlení. Zatímco mladší dcera vyvázla s lehkým zraněním, Zoe utrpěla dvojitou frakturu lebky a pohmoždění mozku.

Lékaři šestileté holčičce navodili umělé kóma, aby se mohl její mozek zotavit. Po měsíci na jednotce intenzivní péče v dětské nemocnici v San Diegu se Zoe konečně probudila. Tím ale jen začal další boj; musela se opět naučit jíst, chodit na záchod, mluvit, apod.

„Když se probudila, nemohla vůbec mluvit. Začínali jsme úplně od píky,“ uvedla pro regionální zpravodajský server Patch matka Kelsie Bernsteinová.

Navíc se u Zoe začaly projevovat různé změny. Asi nejvýraznějším problémem je syndrom snížené pozornosti provázený dalšími poruchami chování, se kterými se Zoe nikdy předtím nemusela potýkat. Tyto změny spolu s odlišnými náladami, které nejeví známky toho, že by měly odeznít, podle Kelsie kompletně její dceru změnily.

„Její osobnost je úplně jiná,“ svěřila matka.

Dramatické změny jsou vzácné

Podle specialistů je možné, že se může člověk po traumatických zkušenostech, jako je poranění hlavy nebo mozková mrtvice, v určitých případech opravdu změnit. U některých lidí se rozvinou deprese nebo strach, jiní se zase například stanou výrazně hlučnějšími nebo nesoustředěnými.

Dramatické změny osobnosti jsou ale velmi vzácné. Asi nejvýraznější změnou za poslední roky prošel 26letý britský hráč ragby Chris Birch. Během tréninku ho zasáhla mozková mrtvice a upadl do kómatu. Po probuzení se z drsného sportovce, který plánoval svatbu s přítelkyní, stal homosexuální a uhlazený kadeřník s odporem ke sportu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám