Hlavní obsah

Příroda je šéf. Australanka převeslovala Tichý oceán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátiletá Michelle Leeová ve středu přistála ve městě Cairns na severu Austrálie a zakončila tím 237 dnů dlouhou cestu, na níž sama veslovala napříč Tichým oceánem. Za tu dobu čelila mnoha těžkostem, ale také nasbírala spoustu krásných zážitků.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Leeová veslovala osm měsíců přes Tichý oceán

Článek

Na cestu z mexického města Ensenada do Austrálie se Michelle Leeová vydala ve speciální lodi již 8. srpna minulého roku. Plavbu měla podrobně naplánovanou a rozvrženou, ale není překvapením, že se cestou objevila řada komplikací, kvůli nimž realita vypadala jinak.

Nakonec tak například přistála v australském městě Cairns, zatímco původním cílem bylo letovisko Port Douglas, ležící zhruba o 60 kilometrů severněji. Na jejím obdivuhodném výkonu, kdy sama dokázala veslovat zhruba 14 tisíc kilometrů, to však nic nemění.

Vedle mnohdy velmi vysokých vln se totiž musela vypořádat i s rozmary počasí. Do cesty se jí připletlo pět hurikánů a čtyři cyklony, což si vyžádalo úpravy trasy, upozorňuje web The Guardian.

„Vítr, proudy, příliv, odliv, všechno bylo proti mně,“ popsala Michelle posledních osm měsíců krátce po přistání v Cairns. „Ale člověk si na nepřízeň osudu zvykne,“ dodala. Zároveň přiznala, že ke konci cesty to už byl docela perný boj.

Žralok na palubě

Kvůli přílivu a odlivu totiž vstávala už ve dvě hodiny ráno a fyzická námaha byla extrémní. Počasí navíc její cestu prodlužovalo nejen ve smyslu úprav trasy. Na cestě zažila také několik až devítidenních úseků, kdy kvůli počasí prakticky nemohla vylézt z kajuty. Sama pak řekla, že ji to naučilo trpělivosti a čas si krátila hrou na ukulele, vařila pudink nebo poslouchala audioknihy.

Na cestě přes širý oceán však nebyla úplně sama. Několik týdnů jí totiž dělali společnost dva žraloci a postupně se přidalo i několik menších. Nepříjemná situace však nastala, když se jednomu povedlo vyskočit na palubu zhruba 7,7metrové veslice Australian Maid.

Kromě žraloků Michelle pod hladinou pozorovala i hejna ryb a želv. A podívat se na ni přiletěli i ptáci. „Dva dny a dvě noci jsem měla na palubě ptáka,“ napsala do svého deníku. Ale idyla se změnila v peklo, když si její loď vyhlédli další opeřenci. „Dělají strašný nepořádek a špatně se to uklízí,“ zapsala si později.

Příroda je šéf

Na druhou stranu si však nemohla vynachválit například „chvíle plné úžasu“ při pohledu na noční hvězdnou oblohu a další momenty, které na její smysly působily tak intenzivně, až jí to začínalo být snad až trochu nepříjemné. „Matka příroda je skutečný šéf,“ napsala k tomu v deníku.

Na videu pořízeném bezprostředně po připlutí k australskému břehu je zřejmé, že si Michelle bude muset ještě trochu zvykat na chůzi po pevné zemi, ale i do toho se pustí s vervou. Za tři týdny se totiž chce vydat na tisícikilometrovou pouť do Santiaga de Compostela. Pro ženu, která před pár lety převeslovala Atlantik a nyní i Pacifik, to však pravděpodobně bude jen takový lehčí výklus.

Dva měsíce veslovali přes Atlantik pro charitu. Teď sami žádají o peníze na návrat

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám