Hlavní obsah

Připravte si doma hebký houskový knedlík, který ohromil české labužníky

Novinky, Karolína Vrbasová

Počátkem listopadu se v hotelu InterContinental konala již pátá soutěž o nejlepší houskový knedlík „Perla české kuchyně“ za účasti 26 kuchařských týmů z celé republiky a Slovenska. Odborná porota hodnotila vzhled knedlíku, konzistenci, vůni, chuť i celkový dojem a zdůraznila soutěžícím, že správný houskový knedlík by měl vzbudit blaho v ústech, být chutný a sytý. Vítězný šéfkuchař radí jak na to, aby se podařil.

Chcete znát kouzlo nejlepšího houskového knedlíku?Video: Novinky

 
Článek

Vítězem klání se stal šéfkuchař hotelu Prezident Milan Pešek (53), který je zároveň odborníkem na francouzskou kuchyni a moderní českou gastronomii. Zkušenosti načerpal v mnoha restauracích a hotelech v Česku a ve Francii. Při vaření je podle jeho slov základem „souhra okolností, doplněná o zkušenosti a vůli posunout se vpřed.

"Základem musí být jednoduchost, úcta k časem prověřeným receptům kulinářských velmistrů, disciplinovanost a samozřejmě láska k vaření. A v neposlední řadě musíte být dobrým člověkem, protože to, co je ve vašem nitru, se odráží ve vaší práci,“ řekl Novinkám Milan Pešek. Tomu i přizpůsobil i svůj vítězný recept na houskový knedlík, jehož příprava připomíná tvorbu uměleckého díla a je v mnoha směrech originální.

Mouku pro přípravu těsta nahřívá, má pak lepší konzistenci a lépe kyne. Do kvásku přidává místo potravinářského barviva kurkumu – je zdravotně nezávadná a prospěšná pro organismus. Mléko pak šéfkuchař záměrně nahrazuje vodou, aby se vyhnul tukům obsaženým v mléce.

Důležitý je i tvar

Další specialitou je hnětení těsta – to se musí zpracovávat dlouho a poctivě, aby bylo hebké, hladké a volné a nelepilo se na ruce. Během doby kynutí se těsto několikrát otáčí, aby si zachovalo hezký tvar. Knedlík se pak musí zapracovávat ručně, aby výsledná mozaika u jednotlivých plátků vypadala esteticky.

Milan Pešek prý v dobách svých studentských začátků uvařil za den knedlíky ze dvou metráků mouky. A všechny se snědly. Dnes sice houskový knedlík není mezi strávníky tolik v kurzu, zato jeho estetická a chuťová stránka je v podání pana Peška opravdu kulinářským zážitkem a potěchou pro oko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám