Hlavní obsah

Případ vykradených hrobů má překvapivý závěr

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Minulý týden otřásla švédskou odbornou veřejností zpráva, že do nejméně 17 vikinských hrobů nedaleko norského Oppdalu se dostali vykradači hrobů. Navrtali do nich díry a z hrobů zmizela řada kostí. Po dvou dnech policie uzavřela vyšetřování s jednoznačným závěrem: Na vině nejsou vandalové, nýbrž jezevci.

Foto: Profimedia.cz

Kopcovitá krajina u Oppdalu skrývá řadu vikinských hrobů, ale také řadu jezevců (ilustrační foto).

Článek

Pohoršení, které vyplenění hrobů vyvolalo, je pochopitelné. Na pohřebišti ve Vang nedaleko Oppdalu se nachází zhruba 800 podobných hrobů a je tak největším pohřebištěm z pozdní doby železné v severní Evropě a tím pádem cenným zdrojem informací o této době.

„Je to příšerné,“ uvedla Thora Nyborgová kurátorka Muzea Norské univerzity vědy a technologie v Trondheimu. „Mnoho organických předmětů bylo ztraceno a další ztraceny budou, když se do hrobů dostane vzduch,“ vysvětlila.

Místní noviny OPP přinesly zprávu, že díry byly vyvrtány do různých hloubek zřejmě speciálním vrtákem, což svědčí o velice sofistikovaném postupu vykradačů hrobů. Až na ojedinělý incident v roce 2014 zůstávaly hroby netknuté od 19. století.

Na pláži našli opilého jezevce, vypil devět piv a má kocovinu jako hrom

Koktejl

O dva dny později policie překvapivě ukončila vyšetřování: Viníka není možné stíhat. „Vypadá to, že za vším stál jezevec,“ uvedl Sjur Vammervold, náměstek pro kulturu města Oppdalu. „Minimálně víme, že za tím nestáli lidé,“ dodal Vammervold s tím, že hypotéza o jezevci nebyla zcela potvrzena, ale vzhledem k tomu, jak si jezevci hrabou nory, je zdaleka nejpravděpodobnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám