Hlavní obsah

Princ Charles se nebude k obviněním vyjadřovat

– Rostislav Matulík
Novinky, Rostislav Matulík, Právo

Britský následník Prince Charles nevystoupí v televizi, aby popřel obvinění, že měl před lety sex se svým blízkým poradcem Michaelem Fawcettem. Vyplynulo to z nedělního "krizového summitu" korunního prince, který ve své rezidenci Highgrove diskutoval o protiopatřeních bez poradců, pouze se svým synem princem Williamem a přítelkyní Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

Foto: Dana Ehlová

Nástup Mexičanů na podium v Dobrušce

Článek

Prohlášení předcházely spekulace médií, že princ vystoupí v televizi, aby obvinění bezprecedentně odmítl.

Charles rozčarován

Aféru včera zkomplikovalo také zjištění, že princův tajemník sir Michael Peat se zajímal u Charlesova bývalého tiskového tajemníka Marka Bollanda, který je sám gay, zda je budoucí anglický král bisexuální. Bolland však prý Peatovi řekl, že "princ v žádném případě není ani bisexuální, ani homosexuální".

Všechny velké britské deníky včera dodržely rozhodnutí nejvyššího soudu na ochranu osobnosti a o povaze obvinění nejen neinformovaly, ale nevěnovaly mu ani jeden komentář. Obvinění však už bylo zveřejněno v Itálii, USA a Skotsku, které má oddělený právní systém.

Princ Charles aféru podle jeho blízkých nese velmi těžce. Po návratu z devítidenní cesty do Inde a Ománu včera na dotaz tisku, jak se těší domů, odpověděl mlčením.

Diana chtěla pásku

Pikantní přitom je, že výpověď exsluhy Smithe původně vůbec nezazněla v homosexuálním kontextu - magnetofonový záznam obvinění si opatřila po rozvodu princezna Diana ve snaze získat kompromitující údaje o Charlesově vztahu s Camillou Parker-Bowlesovou.

Skandál, který dnes bezprostředně ohrožuje reputaci i nástupnictví prince, se začal odvíjet v říjnu 1995, kdy veterán války z Falkland a těžký alkoholik Smith prodělal nervové zhroucení a svěřil se služebné Elizabeth Burgessové. Vedle smyšleného tvrzení, že byl znásilněn a že je denně napadán davem výtržníků, pronesl inkriminovanou zmínku o tom, že přistihl jednoho z členů královské rodiny v "choulostivé situaci".

"Nevděčný" exsluha

Policie po opakovaných tísňových voláních Smithe nainstalovala k jeho bytu kamery, dokázala tím však pouze to, že trpí halucinacemi a bájivým syndromem, protože jej nikdo neohrožoval.

Smith byl poté na náklady prince léčen ve špičkovém sanatoriu a propuštěn pod slibem mlčení a s 38 tisíci liber (1,9 mil. Kč). Policejní kamera nicméně zachytila, jak ke Smithovi v noci vchází několikrát vysoká blondýna - zvěst o obvinění se totiž donesla k princezně Dianě, která si pospíšila skandál zaznamenat přímo u zdroje.

Podle všeho chtěla získat materiál proti neoblíbenému poradci Charlese Michaelu Fawcettovi, který prý princi zprostředkovával setkání s Camillou. Diana Fawcetta nesnášela a tvrdila, že má na Charlese "nezdravý vliv", nikoli ovšem homosexuální, nýbrž konspirační.

Touha po penězích?

Nynější aféru pak odstartoval loňský krach soudu s Dianiným komorníkem Paulem Burrellem, během něhož zvěsti o existenci pásky opět pronikly na veřejnost. Deník Mail on Sunday vzápětí vybídl královské služebnictvo, aby zveřejňovalo pikantní historky od dvora, honorované až půl milionem liber (24 mil. Kč).

Není vyloučeno, že Smithe nyní inspiroval právě Burrellův finanční úspěch s prodejem královských tajemství v nejnovější knize The Royal Duty. Motivem mohla být i závist - když začátkem letošního roku služby Fawcett kvůli skandálu s prodejem královských darů prince opustil, dostal více než desetkrát vyšší odstupné než Smith.

Jisté je, že Dianin stín nepřestane Charlese hned tak pronásledovat. Burrell prý vlastní dvacet videokazet ze soukromí Diany a nejenže je chce zveřejnit, ale chystá podle nich i další knihu.

Reklama

Související články

Princ Charles prý měl sex s mužem

Británií otřásá sílící skandál, který může mít podle některých pozorovatelů zásadní dopad i na následnictví trůnu: princ Charles totiž čelí tvrzením,...

Camilla se zastala Charlese

Do skandálu, který otřásá Velkou Británií v souvislosti s údajným Charlesovým stykem se svým poradcem Michaelem Fawcettem, zasáhla Camilla Parker-Bowlesová.

Výběr článků

Načítám