Hlavní obsah

Příbuzní v Indii odpojili pacienta od plicního ventilátoru, aby spustili klimatizaci

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragická souhra okolností a nezodpovědnost příbuzných stála život čtyřicetiletého pacienta, který byl 13. června přijat do Nemocnice Maharádžy Bhimsinga ve městě Kota na severu Indie. Kvůli obrovskému vedru příbuzní nemocného zakoupili klimatizaci, neměli ji však kam zapojit, tak vypnuli plicní ventilaci, na kterou byl muž připojen. Informoval o tom indický National Herald.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtyřicetiletý muž dorazil do nemocnice s vážnými dýchacími obtížemi a podezřením na onemocnění covid-19. Z toho důvodu byl přesunut na speciálně vyčleněné oddělení, aby nenakazil ostatní pacienty na jednotce intenzivní péče, jako se to stalo v této nemocnici předtím.

V oddělení personál vypnul klimatizaci, aby se jejím prostřednictvím virus nemohl šířit. V pátek 15. června dosahovaly teploty v Kotě kolem 41 stupňů Celsia ve stínu. Rodina, které bylo z neznámých důvodů povoleno být v pokoji muže, proto zakoupila vlastní klimatizaci, kterou chtěla do pokoje umístit.

Bohužel se však v nemocničním pokoji nacházela jedna jediná zásuvka. Na ní byl připojen plicní ventilátor, který kriticky nemocnému muži pomáhal dýchat. Rodina ho však vypojila ze zásuvky a zapojila klimatizaci.

Ze sanitky vyjel za jízdy pacient na nosítkách

Koktejl

Kdyby svůj úmysl oznámila personálu, nic se nemuselo stát. Jelikož však o tom nikdo nevěděl, ventilátor běžel ještě zhruba přes hodinu na záložní baterii a nakonec mu došla energie. Rodina informovala zdravotníky teprve ve chvíli, kdy ventilátor přestal pracovat.

Lékaři se pokoušeli muže přivést k životu, ale marně. Příbuzní pak nejprve na zdravotníky zaútočili slovně a následně se s nimi poprali. Nemocniční komise má nyní vytvořit zprávu, na základě které budou proti rodině případně vznesena obvinění. Pitva prokázala, že zemřelý pacient neměl covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám