Hlavní obsah

Při placení v lékárně zjistila, že je mrtvá

Novinky, nčs

Že o životě a smrti může rozhodnout i jediná administrativní chyba, se přesvědčila třiasedmdesátiletá seniorka v americkém Texasu. Tamní sociální úřad totiž ze Sherry Ellisové udělal během několika vteřin mrtvou ženu. Zcela živé důchodkyni to přináší nemalou řadu problémů.

Foto: Profimedia.cz

Sociální úřad v USA. Ilustrační foto

Článek

O tom, že má být vlastně mrtvá, se dozvěděla Ellisová, když si šla jako obvykle vyzvednout léky. Její platební karta byla v lékárně zamítnuta, což bylo s ohledem na nedávné datum vydání podivné.

Když si osobně zašla pro vysvětlení na bankovní pobočku, zjistila, že byla sociálním úřadem prohlášena za mrtvou. „Zablokovali mi kartu, což znamená, že si nemůžu vybrat peníze, nemůžu si koupit léky, jídlo nebo natankovat,” vyjmenovává trable nešťastná žena.

Znovuoživení trvá

S formální smrtí přichází kromě zablokování platební karty i další potíže. „Je zrušeno také zdravotní pojištění, takže bych za léky, které pravidelně musím užívat, měla zaplatit asi 1400 dolarů (32 tisíc korun),” děsí se Ellisová, které instituce vzkázaly, že nemůžou nic dělat, dokud ji sociální úřad znovu „neoživí”.

To se však kvůli byrokracii může pořádně protáhnout. „Vydala jsem se na jejich nejbližší pobočku, ale řekli mi, že oživení může trvat až 45 dní,” říká. Do rukou sice dostala dopis, kde úřad vysvětlil, že je Ellisová živá, paradoxně byl však k ničemu, protože v systémech lékáren a bank je stále vedena jako mrtvá.

Pusťte mě, trest jsem dokončil, žádá doživotně odsouzený po klinické smrti

Koktejl

„Pro celý svět jsem mrtvá, přitom jsem pořád tady. Je to dost smutný pocit,” popisuje seniorka a vysvětluje, že s manželem poslední dekádu žijí od výplaty k výplatě a peněz rozhodně nemají nazbyt.

Zveřejnění částečně pomohlo

Poté, co se však smutná žena svěřila se svým příběhem zpravodajské stanici CNN, začaly se dít věci. „Odblokovali mi kartu a obnovili pojištění, ale víc informací se ke mně zatím nedostalo. Přitom když se na úřadě stala chyba v několika vteřinách, nerozumím tomu, proč stejně rychle nejde vyřešit,” dodává Ellisová.

Na internetových stránkách úřad uvádí, že pokud někdo objeví podobnou chybu, má neprodleně navštívit nejbližší pobočku s alespoň jedním dokladem totožnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám