Hlavní obsah

Při jízdě nad povolený limit v obci začne hrát hymna, obyvatelům už leze krkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silničním úseku u nizozemské vesnice Jelsum bylo v minulých dnech nainstalováno interaktivní zařízení, jehož záměrem bylo tamním řidičům zabránit v jízdě nad povolený rychlostní limit. Při překročení rychlosti 60 kilometrů v hodině se na místě ozve hymna Frísů - germánského národa, jenž tuto oblast obývá. Vesničané si však stěžují, že nemohou spát, a tak bude technologie brzy odstraněna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zpívající pruhy na silnici obtěžují místní obyvateleVideo: Reuters

 
Článek

Jelsum se nachází na okraji města Leeuwarden, které letos získalo titul Evropského hlavního města kultury.

S ohledem na to, že bude po celý rok dějištěm bohatého kulturního programu, úředníkům v přilehlé vesnici přišlo jako skvělý nápad „zpívající“ zařízení na silnici při této příležitosti nainstalovat, napsal britský Daily Mail.

A protože se jedná o oblast, kterou obývá germánský národ zvaný Frísové, začne zde při překročení rychlostního limitu hrát právě jeho hymna.

Jsou to prý duševní muka

Všechno to zní jako zajímavý počin s přesahem na bezpečnost silničního provozu, má to však i vedlejší účinky. Řidiči jsou natolik nezodpovědní, že hymna nabyla dojmu nikdy nekončící melodie a vesničanům už leze krkem.

„Fríská národní hymna je fajn, ale ne 24 hodin denně,“ svěřil se serveru dutchnews.nl Sijtze Jansma, který bydlí 200 metrů od daného úseku.

„Jsou to duševní muka,“ přidává se další z tamních obyvatel.

Úředníci nakonec vyslyšeli přání vesničanů a přislíbili, že zařízení trvale odstraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám