Hlavní obsah

Prezident Jižního Súdánu na setkání s Putinem bojoval se sluchátkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek setkal s prezidentem Jižního Súdánu Salvou Kiirem. Než však vůbec mohli mluvit, musela ruská hlava státu počkat, až Kiir přijde na to, jak si nasadit sluchátko, v němž mu běžel překlad.

Foto: Sputnik, Reuters

Jihosúdánský prezident Salva Kiir si nasazuje sluchátko.

Článek

Jihosúdánská hlava státu v kovbojském klobouku, který na různé slavnostní příležitosti vytahuje, s nasazením sluchátka notnou chvíli zápasila. Putin se svému protějšku snažil být nápomocný a ukazoval mu, jak sluchátko za ucho přichytit.

Kiir se vážně snažil, ale sluchátko mu místo toho spadlo na zem. Musel přispěchat asistent a nasadit mu ho.

Agentura AP uvedla, že oba politici spolu řešili například podíl Ruska na rozvoji jihosúdánských rafinérií a ekonomickou situaci v době, kdy Putin hledá po světě někdy až bizarní politické spojence. Většina civilizovaných zemí se od něj odvrátila, či odvrací kvůli agresi na Ukrajině, kterou vede.

Kiir vstoupil do světového povědomí ani ne tak jako prezident jedné z nejchudších zemí světa, ale spíše jako postava s podivným chováním. Loni v prosinci se pomočil na slavnostním otevírání stavby silnice během hymny. Místní novináři, kteří o tom napsali, pak zmizeli a další byli zatčeni.

V Jižním Súdánu byli zadrženi novináři kvůli videu. Natočili pomočeného prezidenta

Zahraniční

Klobouk, který nosí, prý dostal od amerického prezidenta George W. Bushe. Mívá ho například i při projevech ve Valném shromáždění OSN.

Související témata:

Výběr článků

Načítám