Hlavní obsah

Přes Prahu cestovalo mystické obří dračí vejce

Novinky, Karolína Vrbasová, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Jánském vršku se ve středu večer konala legendární dračí slavnost, jejímž hlavním smyslem byl převoz dračího vejce Prahou. Akci uspořádalo Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy a Muzeum pražských pověstí a strašidel.

Dračí vejceVideo: Novinky

 
Článek

Zmíněné vejce se na konci 16. století, údajně za pomoci alchymisty Edwarda Kelleyho, který si nedaleko od vejce koupil dům, dostalo tajně až do Rudolfínských sbírek, s nimiž následně opustilo Prahu za vpádu švédských vojsk. Několik staletí pak bylo vejce tajně uchováváno ve Švédsku, které se jej k Rudolfínskému výročí rozhodlo vydat zpět do Čech.

Do současnosti bylo vejce uskladněno v pancéřovém sejfu nejmenované banky, odkud bylo vyneseno pracovníky bezpečnostní agentury. Vozík s dračím vejcem vyjel v podvečer od Prašné brány a společně s průvodem protnul několik historických míst: Staroměstské náměstí, Karlův most a Malostranské náměstí. Jeho cílovým uložištěm se stalo Muzeum alchymistů a mágů na Jánském vršku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám