Hlavní obsah

Potok v Austrálii má sytě růžovou barvu, nikdo zatím neví proč

Novinky, nes
Melbourne

Když se minulou sobotu ráno vydala Tara DeGraft-Hayfordová z Melbourne na pravidelnou procházku se psem, nestačila se divit. Edgarův potok vypadal, jako by jej někdy potáhl jasně růžovým potahem. Tara se zpočátku domnívala, že to asi bude nějaký plastový příkrov. Když ale přišla blíže, zjistila, že to je barva látky, která se do potoka dostává z potrubí, které do něj ústí.

Foto: Tara Degraft-hayford, Reuters

V místě, kde se objevilo růžové zbarvení potoka do něj ústí jakési žluté potrubí.

Článek

Už druhým dnem se snaží zástupci australského Úřadu pro ochranu životního prostředí přijít na to, proč má Edgarův potok na severu Melbourne nepřirozeně růžovou barvu. Jediné, co je zatím jisté, je, že to nemá na svědomí příroda, ale lidská činnost. Růžová tekutina do potoka vytéká z potrubí, jež do něj ústí.

„Myslela jsem, že je to nějaký igelit, ale když jsem přišla blíž, všimla jsem si, že to vychází z potrubí a že takhle růžová je přímo ta voda,” sdělila webu The Age Melbourňanka Tara DeGraft-Hayfordová. „Vypadalo to hodně hustě a barva byla tak jasná, skoro, jako by to bylo nějaké mýdlo, ale to to nebylo. Vážně podivné,” dodala.

Foto: Tara Degraft-hayford, Reuters

Růžová látka je tak hustá, že se žena nejprve domnívala, že je potok zakrytý igelitem.

Foto: Tara Degraft-hayford, Reuters

Hustá, sytě růžová látka šířící se do potoka vypadá velmi nepřirozeně. Na pohled připomíná mýdlo, nevydává ale žádný zápach.

Taru rovněž překvapilo, že znečištění potoka nevydává žádný zápach. V každém případě, dle jejího mínění, „to nevypadalo v pořádku a rozhodně ne bezpečně, ať už to bylo cokoli”. Tara si rovněž všimla, že kdosi umístil do potoka zábrany, které měly zabránit růžové tekutině, aby se šířila dále. Nicméně látka unikala dál za ně.

Nemocný Velký bariérový útes po horkém létu vybledl

Koktejl

Ačkoli zástupci Úřadu na ochranu životního prostředí místo navštívili záhy po jejím ohlášení, v průběhu minulého týdne byl potok stále růžový. Zdroj znečištění potoka, ani látka způsobující znečištění a zbarvení potoka zatím nejsou známy. „Zástupci úřadu zjišťují příčinu zvláštního zbarvení,” zveřejnil úřad na svém facebookovém profilu. Místní obyvatele pak varoval, aby se vyhnul kontaktu s vodou, dokud nevydají další upozornění.

Jak web upozorňuje, oblast zvaná Coburgh North, v níž ke zbarvení potoka došlo, je plná průmyslových skladů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám