Hlavní obsah

Nejexkluzivnější ostrov v Austrálii? Může na něj jen 400 návštěvníků najednou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohlásit o australském ostrově Lord Howe, že je rájem na Zemi, není v tomto případě vůbec klišé. Klade totiž velký důraz na ochranu životního prostředí, což znamená mimo jiné i to, že v jednu chvíli na něm může být maximálně 400 návštěvníků a ani o jednoho víc. Pro většinu lidí jde nicméně o velmi nákladnou destinaci, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Nevelký ostrov je díky unikátní přírodě zapsán na seznamu UNESCO.

Článek

Dříve, než se ekoturismus stal trendem a problémy s masovým cestovním ruchem byly hudbou daleké budoucnosti, na ostrově ustanovili radu. Ta v roce 1981 rozhodla, že na ostrov vpustí v jednu chvíli maximálně 400 návštěvníků. A platí to dodnes.

Lord Howe lpí na dodržování i dalších striktních pravidel, která se týkají především životního prostředí. Například auta mohou používat jen ti obyvatelé, kteří je skutečně potřebují — zbytek jezdí na kole. Turisté také v žádném ubytovacím zařízení nenaleznou klimatizaci. A s radou se musí projednat i každá větev na stromě, jež má být uříznuta.

Proslulé město duchů na Kypru by mělo znovu ožít

Cestování

„Vtipkujeme, že potřebujete i povolení, abyste si mohli okopat záhony,“ usmívá se jeden z místních Clive Wilson. „Někdo může namítnout, že jde o zvrhlou byrokracii, naším cílem je ale zachovat naše unikátní a choulostivé prostředí,“ doplnil.

Pobyt nevyjde levně

Lord Howe je drobný ostrov, dlouhý asi 11 kilometrů a široký zhruba dva. Obklopen je tyrkysovou lagunou, která se pyšní údajně nejjižnějším korálovým útesem na světě. Kvůli endemické fauně i flóře a vulkanickému původu je ostrov od roku 1982 zapsán na seznamu UNESCO. Všechny tyto faktory z něj dělají unikátní lokaci a místní obyvatelé si jsou toho dobře vědomi.

Foto: Profimedia.cz

Místní se snaží žít v souladu s přírodou co možná nejvíce.

Pro většinu cestovatelů je Lord Howe ovšem nedosažitelným. Nejen kvůli limitování počtu návštěvníků, ale i kvůli cenám. Přestože se nachází jen dvě hodiny letu ze Sydney nebo Brisbane — od prvního města leží vzdálen asi 780 kilometrů — turisty vyjde mnohem levněji pořídit si letenku třeba do Los Angeles. Drahé jsou i místní restaurace a ubytovací zařízení, která navíc mohou být zamluvena i na rok dopředu. Kempy ani nízkonákladové ubytování na ostrově nejsou, výletní lodě jsou zakázané.

Ostrov byl objeven v roce 1788 a množství aktuálních obyvatel je potomky původních evropských osadníků, kteří na Lord Howe v roce 1833 dorazili. „Vysoké náklady jsou výsledkem odlehlého ostrovního života, který se ale stává více současným a přátelštějším k prostředí,“ vysvětluje Libby Grantová, manažerka jednoho z ubytovacích zařízení.

Těch několik málo šťastlivců, kteří se na ostrov podívají, může ovšem očekávat skutečně rajské prožitky. Krajina ostrova je různorodá, k nalezení jsou na něm husté lesy i příkré kopce. Návštěvníci se tak mohou oddat různým venkovním aktivitám, ať už jízdě na horském kole nebo surfování či kajakingu. Díky bohaté fauně je ostrov také skvělým místem pro laické i profesionální ornitology. „Ptačích druhů tu žije zhruba 170, navíc nemají žádné přirozené nepřátele,“ vysvětluje místní průvodce Jack Shick.

Foto: Profimedia.cz

U ostrova se nachází údajně nejjižnější korálový útes na světě.

Turistický průvodce Lonely Planet loni ostrov označil za jednu z deseti světových destinací, na kterou by měli návštěvníci zaměřit svůj zrak. Místní se ovšem nebojí, že by se mohlo cokoli zvrhnout — přeci jen na Lord Howe platí ony turistické limity.

„Přestože jsme hrdí na to, že nás Lonely Planet vybral, neočekáváme žádnou výraznou změnu. Maximálně bude nutné si zamluvit hotely ještě více dopředu, protože jsme teď vystaveni před celým světem. Rozhodne nám chodí více žádostí,“ uzavírá místní šéfka turismu Trina Shepherdová.

Do roku 2100 může zmizet polovina světových pláží

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám