Hlavní obsah

Potápěč natočil žraloka bílého s obrovskými šrámy po celém těle

Pořádně potlučeného žraloka bílého natočil během své podvodní expedice potápěč Dean Spraakman u australských Neptunových ostrovů. Podle odborníků mohou nevídaně velké jizvy na těle vodního predátora pocházet od jiných žraloků, tuleňů či korálových útesů.

Foto: Profimedia.cz

Žralok bílý, ilustrační foto

Článek

Neptunovy ostrovy jsou žraloky bílými proslulé, v tamních vodách žije dle odhadů populace čítající zhruba tisíc členů.

Spraakmanovi se ale během potápěčské expedice podařilo natočit samce, jenž byl nebývale potlučený a měl jizvy a šrámy doslova na celém těle.

„Nikdo předtím neviděl žraloka v takovém stavu. Někdy zahlédneme bílé žraloky, jak následují rejnoky, které loví, do mělkých útesových oblastí, kde je ostré dno. Mohl tam uvíznout a zranit se,” řekl Spraakman serveru the-sun.com.

„Můžeme jen spekulovat, co se mu skutečně stalo. Musel mít ale opravdu těžké chvíle. Těch jizev jsem si všiml, ale jejich velikost jsem zaregistroval až poté na videonahrávce,” sdělil potápěč.

Byl klidný a přátelský

„Byl velmi klidný a zvědavý, přiblížil se ke mně na dosah ruky, což bylo skvělé. Někdy si vás žralok pořádně prohlédne, aby věděl, s kým má tu čest. Byl přátelský a nebyl rozrušený z toho, čím si v minulosti prošel,” dodal.

Návštěvníci z hlubin. Pohleďte na nejbizarnější tvory, které vyplavilo moře

Koktejl

Ačkoliv Spraakmana rovněž napadlo, že jizvy mohou pocházet od lodních šroubů a rybářských sítí, podle odborníků jde spíše o kombinaci útoků od jiných žraloků a kořistí, jako jsou například tuleni.

„U samic jsou jizvy obvyklé, dochází k nim během páření. Ale i samci mohou být při projevování dominance napadeni a pokousáni jinými žraloky,” vysvětlil badatel z National Geographic Yannis Papastamatiou.

Reklama

Výběr článků

Načítám