Hlavní obsah

Popocatépetl vychrlil dým do výše šesti set metrů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majestátním i hrozivým způsobem o sobě dala v pondělí opět vědět mexická sopka Popocatépetl. Zhruba před půlnocí místního času se ozvala mohutná exploze a sopka začala chrlit lávu a dým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch sopky PopocatepétlVideo: Reuters

 
Článek

Mohutný sloup dýmu, který začal ze sopky stoupat, dosáhl do výše 600 metrů. Mexické národní centrum pro prevenci přírodních katastrof (CENAPRED) varovalo obyvatele před spadem a zakázalo lidem přibližovat se do blízkosti sopky.

Celkem došlo v nitru vulkánu ke dvěma explozím, přes noc pak následovalo 76 sopečných exhalací a vulkanické zemětřesní o magnitudu 1,6. Seismické otřesy pak podle národního centra trvaly přes devět hodin. O této síle však byly zachytitelné pouze přístroji.

Popocatépetl se opět hlasitě ozval

Koktejl

Varování centra CENAPRED je na „žluté fázi 2“. Po ní následuje ještě „žlutá fáze tři“ a teprve potom „červená fáze“, kdy se mají obyvatelé připravit na evakuaci.

Popocatépetl je se svou výškou 5426 metrů druhou nejvyšší horou Mexika a pátou nejvyšší horou Severní a Střední Ameriky. Název, který je v Česku oblíbeným jazykolamem, je dlouhý i pro místní - proto jednomu z nejaktivnějších vulkánů říkají familiárně „El Popo“.

Reklama

Výběr článků

Načítám