Hlavní obsah

Policie zatkla učitele, prováděl studenty bez licence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Maďarský učitel, který vzal svou třídu na dějepisný výlet do katedrály na Slovensku byl zatčen za průvodcování bez příslušné licence. Zatčeni byli i studenti.

Článek

Školní skupina z maďarské Budapešti byla zatčena v katedrále sv. Michala ve slovenském hlavním městě Bratislavě.  

Slovenští policisté řekli učiteli, že porušil zákon tím, že nevlastní licenci k tomu, aby mohl provázet studenty jako průvodce a že studenti porušili zákon tím, že poslouchali. Policie je propustila až po několika hodinách, kdy za ně intervenovali zástupci maďarského velvyslanectví.

Slovenský velvyslanec v Budapešti Juraj Migaš musel v pondělí incident vysvětlovat na maďarském ministerstvu zahraničí. Maďarsko označilo celý incident za bezprecedentní ve vztahu dvou členských zemí EU. "Zásah slovenských orgánů byl nepřiměřený," píše se v prohlášení maďarské diplomacie.

Maďarský tisk označil událost za "protimaďarský incident" a poukazuje na fakt, že poblíž skupiny maďarských studentů provázeli japonské, anglické a německé turisty vlastní průvodci a o tyto skupiny se nikdo nestaral.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám