Hlavní obsah

Pokuty i podmíněné vězení za podvod v britském TV-Milionáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vydatné pokuty i podmínečné tresty vězení včera rozdával londýnský soud v kauze televizní soutěže Milionář, jejíž česká obdoba je známa pod názvem Chcete být milionářem?

Foto: Martina Žáčková
Článek

Soud uznal vinným z podvodu majora britské armády Charlese Ingrama za to, že výhry v televizní soutěži chtěl dosáhnout díky komplicovi, který mu kašláním dával najevo, jaké odpovědi jsou správné. Ingramovým spolupachatelem byl třiapadesátiletý docent Tecwen Whittock, který byl rovněž shledán vinným.

Komplicem i manželka

Na zosnování a provedení podvodu se podle soudu podílela i Ingramova manželka. Podle soudního verdiktu musí každý z manželů Ingramových zaplatit pokutu ve výši 15.000 liber a po dobu dvou let jim bude hrozit podmíněný trest 18 měsíců vězení. Podobně Whittock musí uhradit pokutu 10.000 liber a na krku má podmíněně odložený trest ročního vězení.

Whittock byl čekatelem na hlavní soutěž a seděl naproti Ingramovi ve vzdálenosti devíti metrů. Ingram vždy o položené otázce přemýšlel nahlas a je společník mu kašláním dával najevo, která odpověď je správná. Například otázka za 500.000 liber zněla: "Podobu kterého města ovlivnil baron Haussmann? A) Říma, B) Paříže, C) Berlína, D) Atén." Ingram se rozhodl pro správnou odpověď B), byť po delším váhání: "Myslím, že je to Berlín. To jméno zní tak německy, i když člověk si nemůže být nikdy jistý. Doma u televize bych řekl Berlín. Nemyslím, že je to Paříž." - Kašel. - "Neřekl bych, že jsou to Atény a určitě to není Řím. Snad ještě ta Paříž..." - Kašel. - "Ano, myslím, že je to Paříž."

Na podezřelé kašlání upozornila produkce televizní soutěže. Šek na milion liber kvůli tomuto podezření nebyl výherci proplacen a natočený díl soutěže se nevysílal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám