Hlavní obsah

Pohřešovanou Američanku s viděními našli po 30 letech. V ústavu pro seniory v Portoriku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patricia Koptaová z Pittsburghu zmizela v roce 1992 a až donedávna o ní nikdo neslyšel. Její rodina již nevěřila, že ještě žije, ale ženu se nakonec podařilo najít. Identifikovali ji jako jednu z klientek domova pro seniory v Portoriku.

Foto: KEYSTONE-SDA-ATS AG / CHRISTIAN BEUTLER, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Poslední stopa vedoucí ke třiaosmdesátileté Patricii Koptaové pocházela až donedávna z léta roku 1992, kdy ji lidé zahlédli v ulicích Pittsburghu. Její manžel Bob Kopta zmizení nahlásil až o několik měsíců později. Podle jeho slov nebylo neobvyklé, že se jeho žena nějakou dobu neukázala doma.

Patricia totiž měla jisté duševní problémy, například se stylizovala do role pouliční kazatelky. Říkala lidem, že měla vidění a že se blíží konec světa.

Není zřejmé, jak se dostala do Portorika, ale ještě v Pittsburghu se zmiňovala, že by tam chtěla odjet. Svých psychických obtíží si totiž byla vědoma a měla strach, že by ji rodina mohla odložit do ústavní péče.

V té se nakonec ocitla v Portoriku, kde ji v roce 1999 našli ve zbídačenému stavu na ulici sociální pracovníci. Nepodařilo se jim ale zjistit, o koho jde, protože Patricia vytrvale odmítala mluvit o svém soukromí a minulosti.

V 83 letech dokončila seniorka třikrát extrémní závod v blátě, úsměv na rtech zůstává

Koktejl

Až časem prozradila několik střípků, na základě kterých se lidé z jejího okolí rozhodli kontaktovat policii. Věci se daly do pohybu a do záležitosti se vložil také Interpol.

Ověřování trvalo devět měsíců

Bob Kopta věděl, že by se jeho žena mohla vydat právě do Portorika, a tak v minulosti například zveřejnil inzerát v novinách, všechny jeho pokusy o nalezení manželky byly ovšem bezvýsledné.

Proces ověřování identity trval devět měsíců a zahrnoval mimo jiné i testy DNA. Členům Patriciiny rodiny však stačila pouhá fotografie, aby ji ihned poznali. Její sestra Gloria Smithová s ní už několikrát mluvila po telefonu, ale nevedlo to k žádnému výsledku, protože Patricia v současnosti podle všeho trpí již pokročilou demencí.

To ale Glorii neodradilo a podle serveru CNN se za Patricií chystá zajet ihned, jakmile to bude možné.

Nemohoucí 99leté ženě hrozí trest za to, že nezasedla jako členka poroty

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám