Hlavní obsah

Nemohoucí 99leté ženě hrozí trest za to, že nezasedla jako členka poroty

Kanaďance upoutané na lůžko přišlo předvolání, aby u soudu zasedla jako členka poroty. Když se nedostavila, poslalo jí ministerstvo oznámení, že nesplnila svou občanskou povinnost, a proto může čelit příslušnému trestu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Marion Lenková z Montrealu je ve svých 99 letech trvale upoutaná na lůžko a její stav vyžaduje nepřetržitou zdravotní péči v zařízení pro dlouhodobě nemocné. Přesto jí kanadský soudní systém poslal předvolání, aby u přelíčení zasedla jako členka poroty.

„Myslel jsem si, že je to vtip,“ řekl k tomu její zeť Edward Ritchuk s tím, že nejprve soud poslal výzvu přímo Marion do ústavu pro seniory a později, v prosinci loňského roku, také na Ritchukovu adresu.

Ten hned napsal e-mail Marioninu synovi, který je za svou matku právně zodpovědný. Žije však na Floridě a ukázalo se, že výzvou se vůbec nezabýval, takže ani nepožádal o osvobození z povinnosti zasednout v porotě.

Marion Lenková je trvale upoutaná na lůžko

Minulý týden pak Edward Ritchuk dostal další dopis, v němž ministerstvo spravedlnosti jeho tchyni vyzývá, aby se 31. ledna dostavila k soudu, jinak proti ní budou uplatněny příslušné sankce.

Telefonní číslo uvedené v dopise vedlo pouze na automat, přes který se Edward nedokázal dostat k někomu konkrétnímu. Je tedy potřeba se dostavit osobně, ale Ritchuk nemůže svou tchyni právně zastupovat, to může jen její syn, jenž však žije tisíce kilometrů daleko.

Bývalý prezident Obama se dostavil k výběru do soudní poroty, vybrán ale nebyl

Koktejl

K případu se vyjádřila i mluvčí kanadského ministerstva spravedlnosti Isabelle Boilyová: „Je možné požádat o výjimku nebo prominutí účasti vyplněním formuláře, který obdržíte spolu s oznámením. Tento formulář je třeba zaslat šerifovi spolu s podpůrnými dokumenty do 20 dnů od obdržení oznámení,“ uvedla v e-mailu. Podle ní je také možné, aby u lidí starších než 65 let požádal o výjimku rodinný příslušník.

Edward Ritchuk ovšem pořád nemůže uvěřit v prvé řadě tomu, že před odesláním druhého dopisu si nikdo nezjistil věk nebo stav jeho tchyně.

Je to ostuda

Advokát Eric Sutton doplnil, že do poroty může být předvolán každý kanadský občan, který dosáhl hranice osmnácti let věku, ale vyjádřil i značné pochybnosti nad tím, že by k omluvě stačil pouze telefonát na ministerstvo nebo úřad šerifa.

„Pokud vím, rodina se snažila oznámit věc telefonicky, ale bezvýsledně,“ řekl Sutton, který je rovněž přesvědčen, že pokud by byly řádně vyplněny všechny dokumenty, výjimka by byla velmi pravděpodobně udělena.

„Místo toho teď má rodina strach z možné pokuty nebo vězení. To je pro 99letou nemocnou ženu hodně kruté,“ uzavřel popis nestandardní situace Eric Sutton s dodatkem, že celá situace je pro kanadské úřady velice ostudná.

Chilan "odrovnal" porotu dokonalým napodobením zpěvu Shakiry

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám