Hlavní obsah

Pohřeb Pavla Vondrušky se koná příští čtvrtek, bude přístupný i veřejnosti

Novinky, David Zápal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslední rozloučení s dlouholetým členem Divadla Járy Cimrmana a dirigentem Pavlem Vondruškou (85), který zemřel v sobotu, se bude konat ve čtvrtek 17. února od 12:15 hodin v obřadní síni krematoria v Praze-Motole. Novinkám to potvrdil jeho bratr Miloš. Ostatkům herce se bude moci poklonit i široká veřejnost.

Článek

"Jsme v kontaktu s Divadlem Járy Cimrmana, které se na obřadu bude pravděpodobně podílet," řekl nám o tři roky mladší bratr zesnulého herce. Ten je jeho nejbližším příbuzným, a tak zařizování smutečního obřadu zůstalo na jeho bedrech.

"Nikoho jiného neměl. Před mnoha lety byl ženatý, ale je to už opravdu velmi dlouho. A s bývalou paní děti neměli. Pavel žil proto sám," svěřil se.

Na jeho smrt jsem nebyl připraven, smutní bratr

Příčinu smrti bratra, jenž skonal v motolské nemocnici, se zatím nedozvěděl. Není tedy jasné, v jaké míře souvisela s Vondruškovým pádem do orchestřiště Stavovského divadla koncem minulého roku. [celá zpráva]

"Lékaři mi ještě žádné podrobnosti nesdělili. Pravděpodobně šlo o kombinaci stáří a zranění, které si přivodil. Několik dnů začátkem ledna se mnou ještě komunikoval, pak se ale jeho zdravotní stav natolik zhoršil, že ho lékaři opět uvedli do umělého spánku a udržovali ho při životě na přístrojích. Už se bohužel neprobral," řekl nám smutně Miloš Vondruška.

Ten ale přes bolest, již cítí, je rád, že konec jeho bratra nebyl bolestný. "Nic necítil, neměl žádné potíže. Věděl jsem, že jeho konec může přijít, přesto jsem na něj nebyl připraven," podotkl.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Vondruška se Zdeňkem Svěrákem

"Pavel byl mimořádně hodný a slušný člověk. Pomáhal nejen členům rodiny, ale i úplně cizím lidem. Navíc jsem si vážil jeho všestrannosti, hudebního nadání a znalosti jazyků. Uměl devíti řečmi," dodal bratr herce.

Pavel Vondruška je veřejnosti znám především jako tajemník JZD v Troškově trilogii Slunce, seno…, zahrál si ale i v dalších filmech a seriálech. Oblíbenou postavou byl jeho harmonikář Joska v seriálu Hospoda.

Nestihl dokončit svůj poslední film

Naposledy se divákům představil ve filmu Pamětnice, svůj úplně poslední snímek Školní výlet ale již dokončit nestihl.

"Velmi jsme panu Vondruškovi přáli, aby se uzdravil a mohl svou roli ve filmu dokončit. Bohužel osud byl proti tomu," řekl scénárista Školního výletu Tomáš Magnusek.

Přesto záběry s Vondruškou, které vznikly na podzim, ve filmu zůstanou. "Hrál spolužáka Kuřátka, velmi prudérního starého pána. Tyto role uměl senzačně, i když sám to byl tak slušný člověk," uvedl Magnusek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám