Hlavní obsah

Pohlednice z USA dorazila do Prostějova po 20 letech

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Velikou radost připravila Česká pošta čtyřiaosmdesátileté důchodkyni a celé její rodině z Prostějova, když jí v minulých dnech doručila pohlednici od příbuzné z USA. Pozdrav s obrázkem dvou opic ze zoo v San Diegu je totiž datovaný 20. prosince 1983 a nese poštovní razítko Los Angeles 21. prosince 1983.

Foto: Adam Klofáč

Kunratické Vánoční trhy

Článek

"Zatímco babičce je to v podstatě jedno a o tom, že pohlednice buďto putovala světem nebo někde dvacet roků ležela, prostě nepřemýšlí, mě by skutečně zajímalo, jak se může něco takového stát. Kdyby se to nepřihodilo právě nám, zdráhala bych se uvěřit," komentovala došlou poštu z USA příbuzná adresátky, která si nepřála zveřejnit jméno.

Došlá pohlednice nese kromě odesílacího razítka z Los Angeles pro laika zcela nepochopitelný otisk razítka pošty ve Frýdku Místku s datem 14. 4. 2003.

"Na pohlednici je úplná a přesná adresa do Prostějova včetně směrovacího čísla. Nechybí ani známka připomínající olympiádu v USA za 28 centů. A je zde uvedeno, že zásilka putovala letecky. Jak a proč se ocitla kdesi ve Frýdku Místku a proč nám byla doručena na adresu, která platila a platí po dvaceti letech, to je pro mě rébus, záhada, cosi nadpozemského. Co bránilo doručení? Navíc je kuriózní, že něčí ruka vyznačila na pohlednici nedoplatek T 5 6,40, takže jsme nejprve dostali jen oznámení o uložení zásilky a museli jsme si ji vyzvednout na poště. Po zaplacení 11 korun a čtyřiceti haléřů úřednice pohlednici beze slova vydala. Že je to pošta stará dvacet let, to nijak nekomentovala, ostatně na to jsme přišli až doma. Osud té pohlednice je pohnutý, pikantní je, že jsme ji doma na druhý den ztratili a znovu objevili založenou v knížce až za měsíc," popsala čtyřicátnice, která si textovou část pohledu nechala ofotit a zvětšit, aby ji mohla poslat zpět do USA.

Američtí pošťáci neznají zeměpis

"Po pravdě řečeno, evidenci, zda jde o rekord v délce doručení nemám k dispozici. Za Českou poštu mohu jen sdělit, že v případě neevidované zásilky je těžké dohledat, kudy vlastně putovala," řekl mluvčí České pošty Ladislav Vančura. "Nechci se vyhnout odpovědi na dotaz, ale připomenu, že na základě stížností amerických občanů žijících u nás dělala Česká pošta šetření o zásilkách z USA. Zjistilo se při něm, že, mírně řečeno, pošťáci v USA neznají zeměpis. Dodnes k nám dvacet procent zásilek z Ameriky chodí přes Ukrajinu, což bych ještě pochopil. Ale chodí i přes Jihoafrickou republiku, Thajsko nebo Japonsko. Jestli pohlednici do Prostějova nějaký jihoafrický pošťák někde založil a jiná dobrá duše někdy po letech strčila do pytle určeného do Polska, pak se pohlednice mohla ocitnout ve Frýdku Místku. Je to absurdní, ale více k tomu asi neřeknu," uvedl Vančura.

"Samozřejmě, že na pohlednici budeme reagovat, jenže to bude legrace. Fakt, že babiččina sestra na pohlednici pozdravuje jedno z čerstvých vnoučat, nás rozesmál. To děvče má dnes jedenadvacet let. A na světě jsou další. Kdybychom mezitím nebyli tu a tam s příbuznými v kontaktu, kvůli poště bychom teď museli psát hodně dlouhý dopis. Na vysvětlenou, co všechno se za dvacet roků v rodině odehrálo. Tahle pohlednice je teď ale klenot do rodinné sbírky. Máme jich snad stovky, ale něco podobného ještě ne," usmívá se nad pohlednicí příbuzná adresátky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám