Hlavní obsah

Podruhé už Silverdome neodolal. Další exploze poslala slavný stadión k zemi

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stadión Silverdome na detroitském předměstí, který v neděli oproti všem předpokladům zůstal neporušen stát, druhé explozi neodolal. Další řízený výbuch se povedl tak, jak bylo původně plánováno. Za předchozí selhání nemůže dobrá konstrukce, jak se původně předpokládalo, ale prostý fakt, že zhruba deset procent trhavin vůbec nevybuchlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Druhá demolice stadiónu Silverdome už proběhla úspěšněVideo: WJBK, AP

 
Článek

V pondělí ve čtyři hodiny odpoledne místního času se Pontiacem rozlehl další výbuch. Horní prstenec se tentokrát zřítil podle předpokladů. Nyní na místo nastoupí odklízecí čety a technici a stadión i trosky kousek po kousku rozeberou.

Důvod, proč se nepovedlo stadión odpálit napoprvé, je nakonec prostý. Zhruba deset procent náloží v neděli vůbec nevybuchlo a některé nosníky zůstaly neporušeny. Mezi nimi bylo i osm podpěr, které dokázaly unést celou váhu horního prstence.

„Dráty, které vedly k trhavinám, byly někde přerušeny,“ sdělil serveru Free Press Rick Cuppetilli, viceprezident společnosti Adamo Group, která má demolici na starosti. Proč se tak stalo, není zatím jasné. Je možné, že za tím stojí několik výtržníků, kteří se v pátek v noci na stadión vloupali.

„Viděli jsme tam světlo z baterek. Ochranka chtěla zakročit, ale utekli jim. Při útěku mohli o dráty zakopnout a poškodit je, “ uvedl Cuppetilli.

Výbušnin bylo dvakrát tolik

Tentokrát se demoliční experti rozhodli neponechat nic náhodě. Zatímco při prvním pokusu použili 300 liber trhaviny (zhruba 136 kilogramů), v pondělí do útrob stadiónu umístili dvojnásobek.

„Nemohli jsme najít, které dráty byly přerušeny, a tak jsme se po zralé úvaze rozhodli naložit budovu výbušninami znovu,“ vysvětlil zástupce demoliční firmy.

Odklízení trosek a rozebírání stadiónu nyní zabere několik měsíců. Na 1800 tun betonářských výztuží a 1700 tun oceli má být zrecyklováno v místní recyklační továrně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám