Hlavní obsah

Podivný přírůstek u divočáků v brněnské oboře. Pro netradiční zbarvení selat není vysvětlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Netradičně si zahrály geny u divočáků v brněnské oboře Holedná, kam míří na procházky tisíce lidí. Z pěti selátek mají tři klasické a všem dobře známé pruhované zbarvení, dvě jsou ale bílá s černými tečkami a připomínají spíše buclaté dalmatiny. Nejde o výsledek křížení s domácími prasaty. Pro podivné zabarvení selátek nemají odborníci vysvětlení. Na Holedné se navíc v minulosti již podobná selata narodila.

Foto: archiv Lesů města Brna

Dvě z pěti selátek v oboře Holedná v Brně mají podivné zbarvení připomínající dalmatiny.

Článek

Toto zbarvení by jim mělo zůstat po celý život, řekla Novinkám Monika Neshybová z vedení společnosti Lesy města Brna, která v oboře hospodaří. Selata-dalmatini se jinak ničím neliší od těch ostatních.

Nemají rudé oči a nejde tedy o albinismus. Ve volné přírodě by patrně dlouho nepřežila. Pruhované zbarvení totiž selata chrání před predátory tím, že splynou s okolím.

Foto: archiv Lesů města Brna

Selátka připomínají buclaté dalmatiny.

Barva srsti divokých prasat kolísá od černé přes rudohnědou, rezavě hnědou až po hnědožlutou.

Pravděpodobně nějak souvisí se zbarvením půdy krajiny, v níž prasata žijí. Trvalé zbarvení získávají prasata až v desátém měsíci svého života, kdy jim zmizí pruhy. Zbarvení dalamatin ale už zůstane zachováno.

Obora Holedná je pro obyvatele moravské metropole oázou klidu plnou zeleně. Je to taková větší přírodní zoo ve městě. Vidět v ní lze i jeleny a daňky. V centru obory stojí 35 metrů vysoká ocelová rozhledna, z níž je vidět Brno jako na dlani.

Atrakce v brněnské oboře: Narodila se bílá selata s černými tečkami

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám