Hlavní obsah

Po západu slunce jsou neschopni pohybu. Případ dvou bratrů fascinuje lékaře

Novinky, mšv

Přezdívají jim sluneční děti a jejich případ udivuje lékaře. Dva pákistánští bratři (9, 13) jsou totiž aktivní pouze přes den, ale jakmile zapadne slunce, upadnou do vegetativního stavu, neschopni mluvit či chodit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Javeda Akrama, profesora z pákistánského institutu lékařských věd, je případ dvou chlapců pro medicínu výzvou. „Naši lékaři provádějí různé testy, aby zjistili, proč jsou tyto děti zcela normálně aktivní ve dne, ale nejsou schopny otevřít oči, mluvit či jíst, když zapadne slunce,“ řekl.

Pákistánská vláda poskytuje sourozencům lékařskou péči zdarma, protože pocházejí z chudé rodiny. Ačkoli leží v nemocnici v Islámábádu, jejich krevní vzorky putovaly také za oceán k podrobnější analýze. Výzkumníci rovněž sbírají vzorky půdy a vzduchu z vesnice, odkud chlapci pocházejí.

Otec dětí má pro celou situaci jednoduché vysvětlení: „Myslím, že moji synové čerpají energii ze slunce.“ Ale lékaři to vyvrátili, jelikož chlapci byli schopni se pohybovat přes den, i když pršelo nebo byli v tmavém pokoji.

Reklama

Výběr článků

Načítám