Hlavní obsah

Po porodu vrazila novorozence do rukou zákazníkovi restaurace a odešla

Novinky, Martin Vlk

Nevšední scéna se odehrála ve středu v restauraci El Patron v americkém New Jersey. Do podniku přišla čtrnáctiletá dívka s čerstvě narozeným dítětem a žádala o pomoc. Před příjezdem policie však dítě vrazila do rukou jednomu z návštěvníků restaurace a odešla, píše deník Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Celou situaci popsal zaměstnanec restaurace Frankie Aguilar. Podle jeho slov přišla do restaurace ve středu kolem čtvrté hodiny odpolední tamního času dívka s novorozencem v náručí, která „vypadala trochu zoufale“.

Lidi v restauraci následně žádala o pomoc, a tak tamní zaměstnanci zavolali policii. Před jejím příjezdem však dívka předala čerstvě narozené miminko – které podle Independentu nemělo ani přestřihnutý pupečník – do rukou jednoho z hostů restaurace a odešla.

Dala dítě do babyboxu, zlomilo jí to srdce

Domácí

Policie dívku, která je nejspíše matkou dítěte, našla krátce poté nedaleko restaurace. Po krátkém výslechu, při němž zjistili, že má pouhých 14 let, ji odvezli do nemocnice.

V USA méně babyboxů než v ČR

V USA existuje tzv. safe-haven law, tedy zákon o bezpečném útočišti, který umožňuje matkám vzdát se svého narozeného dítěte. Platný je však pouze v některých státech a legislativa se napříč jednotlivými státy liší.

Matkám ve státě New Jersey, kde se incident odehrál, zákony podle Independentu dovolují vzdát se dítěte do 30. dne od narození. Odevzdání dítěte ale není zcela anonymní, neboť je u toho nutná asistence zaměstnanců nemocnic, policejních a hasičských stanic, vozidel záchranné služby, první pomoci či záchranářského oddílu.

Do babyboxu v Krnově někdo odložil čerstvě narozeného chlapce

Domácí

Obdoba našich babyboxů, tzv. safe baby haven boxes, je podle webových stránek organizace Safe Haven Baby Box zavedena pouze ve státech Indiana, Ohio, Arkansas, Florida a Arizona. Celkem je těchto zařízení ve Spojených státech 75.

V porovnání s Českou republikou, kde je jich podle serveru babybox.cz 79, tak jde o nesmírně nízké číslo. V tuzemsku byly babyboxy zavedeny v roce 2005. Od té doby do nich bylo uloženo celkem 218 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám