Hlavní obsah

Do babyboxu v Krnově někdo odložil čerstvě narozeného chlapce

Krnov

Do babyboxu v nemocnici v Krnově někdo v úterý večer odložil čerstvě narozeného chlapce. Dítě je zcela zdravé, oznámil ve středu v tiskové zprávě zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. V celém Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 již odloženo 218 dětí a za letošní rok čtyři.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

Chlapce zabaleného ve dvou ručnících a růžové dece někdo vložil do babyboxu v krajském Sdruženém zdravotnickém zařízení Krnov krátce před 22:30. Podle Hesse bylo dítě čerstvě narozené, s neošetřeným pupečníkem, ale zdravé a vážilo 4200 gramů.

„Se sestřičkou Hanou jsme se shodli na jméně Petr,” sdělil Hess. Jméno by mělo podle něj dítě dostat na počest nejstaršího mecenáše babyboxů Petra Bečičky. „Petr mi potvrdil, že přispěje zásadním darem na zřízení babyboxu nové generace na radnici Prahy 6 v Jilemnického ulici, který budeme otvírat 1. června ve 12 hodin v den 16. výročí zprovoznění prvního babyboxu v roce 2005,” doplnil Hess.

V babyboxu ve slánské nemocnici se našla holčička. Zřejmě je z tamní porodnice

Domácí

Ve Sdruženém zdravotnickém zařízení v Krnově byl babybox otevřen 30. července 2012. Od té doby do něj lidé vložili dvě dívky a dva chlapce. V celém Česku bylo do babyboxů uloženo 100 chlapců a 118 dívek.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám