Hlavní obsah

Plastice amerického generála kdosi přidělal plastiková očka. Radnice zuří, internet se baví

Novinky, tcs

Město Savannah z amerického státu Georgie by rádo našla vtipálka, který plastice generála americké války za nezávislost minulý týden přidělal plastiková očka, která většinou najdeme spíše na hračkách než na sochách národních hrdinů. Zatímco se policie marně snaží dopadnout pachatele, internet zavalila řada vtípků.

Foto: City of Savannah Government

Pohled generála Greena získal humorný nádech.

Článek

„Kdo to udělal?!“ začíná naštvaný příspěvek na facebookové stránce města. K tomu město zveřejnilo fotku sochy generála Nathanaela Greena s přilepenýma plastovýma očima. Googly eyes, jak se v angličtině tyto charakteristické oči nazývají, bývají často připevňovány na různé objekty, aby se jim dodalo humorného vzhledu.

Foto: City of Savannah Government

Nathanael Green bojoval spolu s Washingtonem ve válce o nezávislost. Následně se usídlil právě v Savannah.

„Může to vypadat legračně, ale poškozování našich historických památek a veřejného majetku není legrace. Vlastně je to trestný čin,“ stojí dále v příspěvku s tím, že celá záležitost byla předána místní policii.

I kvůli tomu, že vtipálek sochu nějak významně nepoškodil, reakce nebyla taková, jakou by autor příspěvku zřejmě očekával. „Kdokoliv tohle zveřejnil, nerozumí tomu, jak internet funguje,“ stojí v jednom z komentářů.

Podle dalších se dá očekávat, že díky příspěvku si město Savannah plastikových očí na veřejnosti ještě užije. Ihned po zveřejnění se začaly objevovat první fotky.

Stane se z očí tradice jako v Glasgow?

Z očí se navíc může velice lehce stát tradice, jak ukazuje například jezdecká socha vévody z Wellingtonu v Glasgow. V osmdesátých letech ho kdosi vylepšil tím, že mu na hlavu posadil dopravní kužel.

Pokaždé když kužel radnice sundala, po několika dnech byl zpátky. Jenom na odstraňování kuželu vynakládalo město zhruba 10 tisíc liber ročně (zhruba 300 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Wellingtonovu sochu si už nikdo z obyvatelů Glasgow nedovede bez dopravního kuželu představit.

Všechny snahy o systematické řešení problému se setkaly s obrovskými protesty místních, vždyť díky kuželu byla Wellingtonova socha zařazena mezi deset nejbizarnějších památek světa. V loňském roce nakonec radnice města Glasgow kužel na vévodově hlavě definitivně povolila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám