Hlavní obsah

Pilot přistával s kobrou pod sedačkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádnou duchapřítomnost projevil pilot malého letadla v Jihoafrické republice Rudolf Erasmus. Za letu z Worcesteru do Mbombely pocítil ve výšce 3300 metrů něco chladného na noze. Myslel si, že je to voda ze špatně zavřené lahve. Když se podíval, aby ji srovnal, uviděl, že pod sedačkou je stočená kobra kapská.

Foto: Profimedia.cz

Kobra kapská

Článek

Osmapadesátiletý pilot z Lowveldu si uvědomil, že pokračovat v letu by bylo nebezpečné, kobra kapská je totiž silně jedovatá. Nebylo přitom jasné, kdy by se mohla probrat. Věděl, že musí co nejdříve přistát. Jen zvažoval, jak to říci čtyřem pasažérům dvoumotorového Beechcraftu Baron 58.

„Řekl jsem jim, že pod sedačkou mám hada. Je v kokpitu, takže musíme přistát tak rychle, jak jen to bude možné. Naštěstí zůstali všichni klidní,“ řekl místnímu listu Lowvelder.

Letový dispečer mu umožnil přistát na nejbližším letišti ve Welkomu. Tam dosedl za nějakých deset patnáct minut. Had byl naštěstí klidný. Po přistání vystoupili nejprve pasažéři a až jako poslední pilot.

Když opatrně vystoupil, chtěl zjistit, kde had je. „Stál jsem na křídle letadla a posunul jsem sedačku dopředu, abych se pokusil podívat na hada. Byl stočený pod mou sedačkou. Byl docela velký,“ řekl.

Erasma ocenil jihoafrický komisař pro civilní letectví Poppy Khosa, protože „předvedl skvělé pilotní schopnosti, což zachránilo životy všech na palubě“. Moderátor místního leteckého dne Lowveld Airshow Brian Emmenis, který dorazil na letiště Welkom krátce po přistání, vysvětlil, proč byl čin letce tak výjimečný – s hadem pod sedačkou musel přistát za mimořádně špatného počasí.

Chtěla do letadla propašovat hroznýše. Je můj citový společník, tvrdila

Cestování

Had se zřejmě dostal na palubu už v neděli ve Worcesteru, protože ho viděli dva lidé, jak se plazí do motoru. V letadle zůstal, i když cestou měli mezipřistání, uvedl Erasmus. „Letěli jsme z Worcesteru a zastavili se na mezinárodním letišti v Bloemfontein, abychom doplnili palivo a vzali si něco k jídlu. Znovu jsme vzlétli a byli na cestě na letiště ve Wonderboomu.“

Když na letiště ve Welkomu dorazili hasiči, had pod sedačkou už nebyl. Zavolali lovce hadů, který ovšem nebyl schopen v konstrukci hada odchytit, a tak rozsypal kolem letadla tlustou vrstvu kukuřičné mouky, v níž by had zanechal stopy. Žádné se neobjevily. Při kontrole se neobjevil had ani v kabině, ani u motorů. Nešlo tedy potvrdit, zda se jednalo o kobru kapskou.

Nebezpečná kobra

Ta je středně velkým až více než metrovým jedovatým hadem z čeledi korálovcovitých a žije na jihu Afriky i v horách. Vzhledem k účinnému jedu je považována za jednoho z nejnebezpečnějších jihoafrických hadů, k čemuž přispívá i její menší plachost, tudíž se vyskytuje i poblíž lidských obydlí. Její jed obsahuje silné neurotoxiny, takže člověk umírá na ochrnutí dýchacích svalů.

Případ opět ukazuje, že béčkový horor Hadi v letadle není vyfantazírovanou fikcí bez reálného podkladu a nemusí se jednat pouze o případy, kdy hada na palubu propašuje některý z cestujících. Podobný případ se stal v roce 2012 v Austrálii pilotovi stejného typu letadla. Krajta se objevila i na křídle velkého dopravního letadla na cestě z Austrálie na Papuu Novou Guineu. Konstrukce letadla nabízí hadům řadu úkrytů, stroje navíc bývají teplé, což jim vyhovuje.

Na pilota za letu vykoukl had. Muž se ani nehnul a jen informoval věž

Koktejl

V letadle našli hada. Čas od času se to může stát všude, tvrdí aerolinky

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám