Hlavní obsah

Pes na sedadle spolujezdce vynesl rakouské řidičce patnáctitisícovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drakonickou pokutu dostala řidička z dolnorakouského Klostenburgu za to, že na sedadle spolujezdce přepravovala psa. Policisté byli nesmlouvaví a zatížili její konto rovnými 600 eury (14 820 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru oe24.at jela žena do 20 kilometrů vzdáleného Tullnu, a to hned s několika psy. Jeden z nich, ovčák, se usadil „jako vždy“ na sedadle vedle řidičky. „Výsledkem bylo 600 eur pokuty za přestupek nezajištění nákladu,“ postěžovala si.

Podle rakouské dopravní vyhlášky se na psa při transportu v osobním autě nepohlíží jako na spolujezdce, ale jako na náklad. I domácí mazlíček tak musí být během jízdy řádně zajištěn.

„Člověku i zvířeti, nejsou-li dostatečně zajištěni, hrozí v případě náhlého brzdění nebo vyhýbacího manévru vážná poranění,“ vysvětlil technik rakouského automotoklubu ÖAMTC Steffan Kerbl s tím, že u psů je nutná přepravní schránka odpovídající velikosti umístěná v zavazadlovém prostoru nebo prostoru pro nohy před zadními sedadly. V každém případě by tyto boxy měly být zajištěny proti pohybu.

Pracuje jako advokátka

To se ale přistižené řidičce zřejmě nezamlouvá. „V poslední době jsem si všimla, že lidé vozí své psy při jakékoli rychlosti a za jakéhokoli počasí v klecích na ložné ploše pickupu,“ kritizovala praktiky žena, která pracuje jako advokátka.

V Česku pro přepravu psů podle zákona o provozu na pozemních komunikacích platí, že řidič musí zajistit bezpečnost přepravované osoby, zvířete a nákladu, a to tak, aby zvíře neohrozilo bezpečnost řidiče, spolucestujících ani ostatních účastníků silničního provozu.

Dezert ve tvaru kosti, jako aperitiv voda. Ital si otevřel psí restauraci

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám