Hlavní obsah

Pavouka se šustivýma nohama v obci na Třinecku nenašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrádek

Pátrání po exotickém černém pavoukovi o velikosti mužské dlaně v Centru volného času v Hrádku na Třinecku po měsíci skončilo. Pavouka, pravděpodobně sklípkana, se najít nepodařilo. Do objektu patřícího obci se tak vrací život.

Foto: Profimedia.cz

Sklípkan. Ilustrační foto

Článek

„Prošli jsme úplně všechno, rozebrali každou zářivku, otočili každou židli, každou hračku, nenechali jsme kámen na kameni. Našli jsme sedm děr v sádrokartonech, které jsou určeny na kabely, ty jsme zalepili,“ popsala Věra Garbová, správkyně centra. Dodala, že při hledání pavouka ani nenašli nic, co by svědčilo o jeho přítomnosti. „Nenechává za sebou žádné stopy, netká pavučiny a jeho trus vypadá jako úplně malinkatá kulička,“ vysvětlila.

Pavouk děsil Centrum volného času v Hrádku od Vánoc. Poprvé doslova vypadl na jednoho z návštěvníků 27. prosince po otevření kuchyňské linky, podruhé ho viděla uklízečka 2. ledna při úklidu sálu. „Lekla se a stejně asi i pavouk, který utekl směrem k toaletám. Paní utekla s hrůzou taky a přivolala pracovníky technického úseku. Než dorazili, byl pavouk fuč,“ vysvětlovala Garbová s tím, že podle uklízečky byl pavouk velký asi jako pánská dlaň, měl černé, chlupaté, masivní nohy, které při chůzi šustily. Protože prohlídka budovy skončila bez úspěchu, dorazil 8. ledna deratizátor, který se snažil pavouka otrávit insekticidem.

Chlupaté masivní nohy mu při chůzi šustí. Obec na Třinecku děsí velký černý pavouk

Domácí

Po aplikaci chemikálie zůstala budova týden zavřená a pak se hledání pavouka rozběhlo nanovo. Zvíře, ani živé, ani mrtvé nikdo nenašel, a tak se obec rozhodla Centrum volného času opět otevřít. „Polská družina už ale sál využívat nebude, budou se vracet do své budovy, která se rekonstruuje. Bylo to tak už domluvené dopředu, jen nebylo jasné, kdy k tomu dojde,“ nastínila s tím, že české děti, které využívají budovu pro výuku i jako družinu, se do centra vrátí po jarních prázdninách. Ty budou na Frýdecko-Místecku od 12. do 18. února.

Podle ředitelky základní školy v Hrádku Šárky Honusové se od 19. února do objektu Centra volného času vrátí v dopoledních hodinách druháci a odpoledne družina. „Prohlídka proběhla tak důkladně, že by ten pavouk neměl být v žádných volných prostorech. A v prostorech, které nejsou přístupné, to znamená třeba v otvorech za sádrokartonem, tak ty byly uzavřeny, aby odtamtud nemohl vylézt, kdyby tam eventuálně byl. Věříme, že to je bezpečné prostředí,“ ujišťuje ředitelka.

A stejně hovořila i správkyně Centra volného času v Hrádku Garbová. „Nikdo se nemusí bát. Já osobně, i když jsem teda velký arachnofobik, se taky nebojím, protože jsem byla u toho prohledávání, kdy jsme opravdu prolezli úplně všechno,“ řekla.

Garbová přiznala, že kvůli uzavření na měsíc přišlo centrum o peníze. „O ně ale až tak nejde, i když jsme samozřejmě museli zrušit soukromé pronájmy, z čehož obec peníze má. Nejsou to však nějak šíleně závratné částky. Spíše tím, že loni bylo v centru 844 aktivit za celý rok, tak za leden máme nulu. To mě mrzí víc, že se celý měsíc nic nedělo. Teď se budeme snažit to dohnat,“ uzavřela.

V Austrálii našli rekordně velkého sklípkance jedovatého. Člověku prokousne nehet

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám