Hlavní obsah

Chlupaté masivní nohy mu při chůzi šustí. Obec na Třinecku děsí velký černý pavouk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrádek

Černý pavouk o velikosti mužské dlaně, pravděpodobně sklípkan, děsí už od vánočních prázdnin Hrádek na Třinecku. Usadil se v místním Centru volného času, které je tak od té doby pro veřejnost zavřené. Pavouka se totiž dosud nepodařilo nalézt.

Foto: Věra Garbová

Deratizátor při postřiku vnitřních prostor Centra volného času v Hrádku na Třinecku, který by měl usmrtit uprchlého sklípkana.

Článek

„Před Vánocemi tam byla spousta vánočních večírků a různé oslavy. Nemonitorujeme, kdo na oslavu přijde nebo co si s sebou vezme, takže jestli se jednalo o hloupý žert nebo dárek, který utekl. Těžko říct. A asi to už ani nezjistíme,“ krčí rameny Věra Garbová z Centra volného času Hrádek.

Dodala, že pavouka poprvé viděli uvnitř budovy 27. prosince. „Jeden z návštěvníků soukromé oslavy otevřel dvířka kuchyňské linky a z nich vyskočil či vypadl velký pavouk. Ten člověk se polekal a pavouk někam zalezl,“ popsala s tím, že tehdy ale ještě nikdo nic nehlásil.

Velký jako pánská dlaň

Podruhé viděla sklípkana uklízečka 2. ledna, když luxovala nový sál. „Lekla se a stejně asi i pavouk, který utekl směrem k toaletám. Paní utekla s hrůzou taky a přivolala na pomoc pracovníky technického úseku. Než dorazili, byl pavouk fuč,“ vysvětlila.

Žáka ve škole v Mladé Boleslavi kousl sklípkan

Krimi

Garbová se o pavoukovi dozvěděla až 3. ledna. Podle popisu od uklízečky i návštěvníka centra, který viděl pavouka jako první, zjistila, že je velký asi jako pánská dlaň a má černé, chlupaté, masivní nohy, které při chůzi šustí.

„Přivolala jsem hasiče, kteří budovu prohledali, ale bez úspěchu. Místní chovatel pavouků nastražil návnady, ale ani on neuspěl,“ popsala s tím, že kontaktovala také ostravskou zoo, krajskou veterinární správu a další instituce.

„Dozvěděla jsem se, že zatoulaní exotičtí pavouci do jejich kompetence nepatří. Odevšad jsem jen slyšela, že ho musíme najít,“ sdělila Garbová.

Teď nastoupil deratizátor

Protože pavouka neobjevila ani další prohlídka budovy a k jeho nalezení nepomohly ani další nástrahy či termokamery, povolali do Hrádku deratizátora. Dorazil ale až v pondělí 8. ledna.

„Původně jsme uvažovali o dýmovnicích, nicméně deratizátor zhodnotil, že v tak velkém a členitém prostoru by nebyly účinné. Proto namíchal tu nejsilnější možnou, povolenou koncentraci a postříkal vše, co šlo,“ vysvětlila a doplnila, že insekticid by měl pavouka otrávit. Aby měli jistotu, že se tak stane, zůstane centrum do konce týdne zavřené.

Vchodové dveře ostravského domu střežil jedovatý sklípkan

Krimi

Komplikace pro školy

Výskyt sklípkana v Centru volného času zkomplikoval situaci nejen uživatelům kurzů a kroužků, které se v centru konají, ale i oběma hrádeckým školám. V přízemí má totiž třídu česká škola, která tam má odpoledne i družinu. A nový sál v patře dočasně využívá družina polské základní školy. Žáci ani jedné školy se však do budovy nyní nedostanou.

„Musíme spojovat nebo využít náhradní prostor, dílnu ve sklepě, který ale není moc vhodný,“ poznamenala ředitelka české školy Šárka Honusová. Ta doufá, že od příštího týdne se vše vrátí do normálu.

Jak se pavouk do centra dostal, si vysvětlit neumí. „Z venku ale určitě nepřišel,“ odmítla kantorka, která nepamatuje, že by nějaké zvíře někdy narušovalo výuku. „Dostala se nám třeba kočka do školy, to však umíme vyřešit raz dva. Ale s takovými menšími tvory, navíc nebezpečnými, opravdu zkušenosti nemáme,“ uzavřela ředitelka.

V Austrálii našli rekordně velkého sklípkance jedovatého. Člověku prokousne nehet

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám