Hlavní obsah

Pavoučí muž si k šedesátinám nadělil netradiční dárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Nevšedním kouskem oslavil své šedesáté narozeniny Alain Robert, kterému se přezdívá francouzský Spiderman. V sobotu vylezl bez jištění po fasádě na 48patrový mrakodrap v Paříži. Hlavním sdělením jeho činu přitom bylo, že věk je jen číslo, napsala agentura Reuters.

Francouz vylezl na 187 metrů vysoký mrakodrap v Paříži.Video: Reuters

 
Článek

Šedesátku oslavil sice již minulý měsíc, zdolat u této příležitosti 187 metrů vysokou budovu Tour TotalEnergies měl ale v plánu dávno. A to i přesto, že ji už v minulosti pokořil.

Foto: Reuters

Francouz vylezl na 187 metrů vysoký mrakodrap v Paříži.

„Před několika lety jsem si slíbil, že až mi bude šedesát, vylezu na tu věž znovu, protože šedesátka ve Francii symbolizuje věk odchodu do důchodu a já si myslím, že to byl hezký nápad,“ uvedl.

„Chci lidem vzkázat, že být šedesátiletý ještě nic neznamená. Stále můžete sportovat, být aktivní, dělat báječné věci,“ řekl agentuře Reuters. Kromě toho chtěl sobotním výstupem zvýšit povědomí o klimatických změnách.

Foto: Reuters

Šedesátník Alain Robert

S lezením začal v roce 1975, kdy trénoval na skalách poblíž svého rodného města Valence v jižní Francii. O dva roky později se začal věnovat sólovému lezení. Od té doby vylezl na více než 150 mrakodrapů po celém světě, včetně dubajské Burdž Chalífy, nejvyšší budovy světa, Eiffelovy věže a sanfranciského mostu Golden Gate.

Známý odvážlivec vyšplhal na další budovu. Tentokrát varuje před strachem

Koktejl

Robert často leze bez povolení a byl mnohokrát zatčen. Šplhá bez sedacího úvazku, používá pouze holé ruce, lezecké boty a sáček s práškovou křídou, která pohlcuje pot.

Reklama

Související témata:
Alain Robert

Výběr článků

Načítám