Hlavní obsah

Páru čápů s poraněnými křídly se vylíhla čtyři mláďata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Makov

Páru handicapovaných v Čechách silně ohrožených čápů černých se v Záchranné stanici ohrožených živočichů v Makově na Písecku vylíhla čtyři mláďata. Pár má poraněná křídla a ve stanici je už deset let.

Páru černých čápů se v Makově vylíhla čtyři mláďata.Video: Libor Šejna, Novinky

 
Článek

„Jedná se o drobné poranění křídel. Samce jsme zkusili dvakrát vypustit do přírody, ale po čtrnácti dnech jsme jej našli u rybníka se svěšeným křídlem. K dalšímu vypuštění už se nechystáme a zůstávají u nás,“ vysvětlil Novinkám šéf stanice v Makově Libor Šejna.

Foto: Libor Šejna, Novinky

Mláďata černých čápů

Pár černých čápů má ve stanici opravdu skvělé podmínky. Mají pro sebe prostor 50 krát 50 metrů i jezírko, kam ošetřovatelé vysazují ryby. Mláďata se v Makově vylíhla už sedmý rok po sobě.

V loňském roce vypustila stanice do světa dva čápy, kterým dala i GPS. „Je to takový speciální batoh a díky datům jsme se dozvěděli například to, že jeden z čápů zimoval v Bulharsku. Tamní ornitologové pak objevili díky našim datům nové zimoviště tohoto ohroženého ptáka,“ vysvětloval Šejna.

Upozornil, že mladý čáp odletěl do Izraele. „Uvažujeme o tom, že i tito mladí čápi dostanou později tyto batůžky s GPS, abychom je mohli sledovat. Není to však úplně jednoduché, protože jeden vyjde na 25 tisíc korun,“ doplnil Šejna. Lidé mohou čapí hnízdo sledovat také online na www.makov.cz.

Muflonka Muf už běhá na všech čtyřech, do přírody se ale nevrátí

Domácí

Výběr článků

Načítám