Hlavní obsah

Paříž koupí vyhlášený gay klub, zaplatí za něj 169 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařížská radnice má v plánu koupit slavný gay klub Le Tango, který se nachází ve čtvrti Marais. Podle představitelů francouzské metropole je akvizice za 6,7 milionu eur (169 milionů korun) nezbytná pro zachování „kulturní rozmanitosti“ hlavního města. Radní se obávají, že jinak se z podniku stane supermarket.

Foto: Profimedia.cz

Zavřený klub Le Tango v Paříži.

Článek

Aktivisté krok podporují, klub je podle nich unikátní. V první polovině večera nabízí lekce klasických tanců, jako je tango či valčík, s úderem půlnoci začíná hrát moderní taneční hudba.

Pravidelní návštěvníci si podle deníku pochvalují, že klub není tak hlasitý ani nablýskaný jako ostatní podniky pro homosexuály v metropoli. Oceňují také taneční hodiny pro začátečníky a nedělní čajové dýchánky.

Klub otevřel v roce 1997 aktivista za práva gayů Hervé Latapie spolu s majitelem budovy Alexisem Carcassonnem. Prostor sloužil v 18. století jako kabaret, v 19. jako taneční sál a ve 20. století se proměnil v diskotéku v karibském stylu.

Vídeňský nevěstinec klienty očkuje, odměnou je půlhodinka zdarma

Evropa

Podle časopisu pro gaye Têtu šlo o velmi úspěšný klub, který přilákal širokou škálu lidí „včetně těch, kteří do něj vstoupili jako zvědaví heterosexuálové a odcházeli jako bisexuálové“.

Francouzská média uvedla, že podnik se během pandemie údajně zadlužil kvůli nuceným uzávěrám. Padesátiletý vlastník ale klub nechal zavřený i poté, co je vláda zrušila, a nakonec oznámil prodej celé budovy, kde je kromě baru ještě osm bytů.

Podle místního tisku dostal mnoho nabídek, včetně jedné, která počítala s přeměnou prostoru na supermarket.

Pařížská radnice chce zaplatit za budovu 6,7 milionu eur. Byty chce proměnit v obecní a klubu hodlá snížit nájemné, pokud si zachová svou identitu. Nákup by měl být formálně schválený během příštího týdne.

Rozpoutal ale širší debatu o proměně čtvrti Marais, která byla od 80. let srdcem pařížské komunity sexuálních menšin.

Homosexuální tučňáci v australském akváriu jsou připraveni pečovat o vejce

Koktejl

Postupem času se z ní stala turisticky oblíbená oblast s rostoucími cenami nájmů a pronájmů přes platformu americké společnosti Airbnb.

Riad Fenniche, který ve čtvrti vlastní restauraci Les Mauvais Garçons, listu Le Parisien řekl, že když přes 14 lety otevřel svůj podnik, všichni jeho zákazníci byli homosexuálové.

„Nyní je jich jen asi 30 procent. A tolik barů a diskoték zavřelo, že ani nevím, kam se mohou jít bavit,“ uvedl restauratér.

Podle předsedy svazu pro podniky vlastněné gayi Rémiho Calmona ale mladším generacím „úpadek“ Marais nevadí, protože „homosexuálové jsou nyní přijímaní všude“.

„Starší lidé jako já mnohem více lpí na tom, že mají čtvrť, kde se mohou setkávat,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám