Hlavní obsah

Páření chobotnic? Několikahodinová rozkoš a pak smrt

Novinky, Martin Vlk

Proces páření u chobotnic může trvat až několik hodin. Párek dvou hlavonožců v akci natočila v australském Shire of Mornington Peninsula ve státě Victoria potápěčka a podvodní fotografka Jules Caseyová. Pářící se chobotnice pozorovala hodinu a poté se šla naobědvat. Když se do vody opět vrátila, vodní živočichové se stále oddávali sexuálním radovánkám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po několika hodinách páření plácla chobotnice svého partnera a zmizelaVideo: Jules Casey via Storyful, AP

 
Článek

Caseyová uvedla, že páření chobotnic muselo trvat několik hodin. „Když jsem na ně narazila, byly už spolu. Sledovala jsem je zhruba hodinu, pak jsem šla domů, převlékla se do suchého neoprenu a poobědvala. Když jsem se do vody vrátila, stále to probíhalo,“ popsala situaci na svém Instagramu, kde video sdílela.

Na záběrech, které si vysloužily tisíce zhlédnutí, zachytila právě závěrečné chvíle jejich radovánek. „Tohle je poslední minuta, kde už toho má samička dost, plácne samce do obličeje a odplave,“ vysvětluje vášnivá potápěčka, která se před nedávnem rovněž pochlubila selfie fotografií se čtverzubcem – rybou, která je známá svým nafouknutím v případě ohrožení.

Potápěčka si udělala selfie se zvědavým čtverzubcem

Koktejl

Páření chobotnic je pozoruhodný proces. Podle mořských biologů může skutečně trvat několik hodin, vždy ale záleží na konkrétním druhu hlavonožce, píše deník Daily Mail. Samci chobotnic disponují tzv. hektokotylem – speciálním chapadlem, které slouží jako přivaděč spermií do samice. U některých druhů chobotnic dokonce dochází k odvrhnutí chapadla.

Podle serveru ScienceDaily samice během líhnutí nepřijímají potravu a krátce po narození mláďat uhynou. Podobný osud mají i samci, ty totiž samice po páření mnohdy usmrtí a sežerou. Pokud se tak nestane, samci i přesto po několika měsících uhynou. S trochou nadsázky by se tak dalo říct, že dlouhotrvající páření má své opodstatnění. Jedná se totiž patrně o poslední radovánky v jejich životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám