Hlavní obsah

Ovčácký pes zabil při ochraně stáda osm kojotů

Casper je pes na svém místě. Ovčí stáda na farmě Johna Wierwillera v americké Georgii hlídá svědomitě. Naposledy ho to ale málem stálo život. Ovčí stádo napadla neobvykle velká smečka kojotů. Casper osm z nich zabil a zbytek se mu podařilo zahnat. Skončil však s vážnými zraněními, ze kterých se naštěstí dobře zotavuje.

Foto: Profimedia.cz

Maremmansko-abruzzský pastevecký pes (ilustrační foto)

Článek

Krvavý útok, který se na počátku listopadu na pastvinách odehrál, trval něco přes půl hodiny. Casper, maremmansko-abruzzský pastevecký pes, následně smečku zahnal. Jenže následně se ztratil a nedařilo se ho najít.

„Věděli jsme, že je zraněný, protože jsme našli část ocasu a stopy krve. Hodně jsme se báli,“ uvedl farmář Wierwiller pro regionální stanici WAGA.

Za dva dny se pes vrátil domů. Jak farmář vzpomíná, překvapilo ho, v jak špatném byl pes stavu. „Koukal se na mě, jako kdyby říkal: ‚Šéfe, přestaň koukat, jak jsem na tom blbě, a postarej se o mě,“ popsal Wierwiller. „Vypadala to, jako kdyby mu kojoti popadli kůži a v jednom místě mu ji prostě strhli,“ dodal.

Na náklady na náročnou operaci nakonec farmáři přispěla veřejnost a organizace LifeLine Animal Project, která se obyčejně zabývá záchranou zdravých zvířat před eutanazií. Náročná operace se povedla, Casper se zdárně zotavuje. Zůstane nicméně ještě několik týdnů v péči odborníků.

Kojoti jsou v Georgii běžní, útok tak velké smečky je nicméně ojedinělý. „Je to pro ně extrémně neobvyklé chování. V této situaci dává smysl pouze to, že byl letos velký vrh a mláďata zůstala déle pohromadě,“ uvedl Chris Mowry, profesor biologie na Berry. Dodal, že se mláďata drží u původní smečky v případě, že je v prostředí dostatek zdrojů potravy, což mohl být případ okolí farmy.

Před 11 lety jí ukradli štěně, teď se s ním Britka konečně opět shledala

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám